Tersamonia

Ce vinuri alegem pentru sărbătorile de sfârşit de an


Dragii mei, pentru că se se apropie cu paşi repezi sfârşitul de an, ce aduce cu el sărbătorile mult aşteptate, avem ocazia de a ne delecta cu preparate româneşti delicioase alături de cei dragi, însă să nu omitem un element important şi anume VINUL de pe masă de Crăciun şi Revelion sau chiar din sacul Moșului.

Fie că îl alegeţi pentru sine, fie că îl faceţi cadou, este important să ţineţi cont de câteva ponturi astfel încât vinul ales să fie perfect în funcţie de destinaţia lui.

În primul rând trebuie stabilit bugetul, apoi cui oferiţi sticla de vin, unui cunoscător, unui consumator cu cunoştinte mici  sau medii etc.

Ştiu că poate este injust să categorisim oamenii, însă gândiţi-vă la succesul ce îl poate avea acest mod de abordare.Vă recomand să ocoliţi marile magazine gen supermarket sau hipermarket, unde vinul  nu este păstrat în condiţii şi nici nu e o persoană care să vă ofere sfaturi, aşadar optaţi pentru un magazin specializat, poate e unul apropiat în cartierul dumneavoastră sau îndreptaţi-vă atenţia către un magazin on-line, ca tot trăim în era internetului de mare viteza.

Vă recomand cu drag www.evinoteca.ro, www.lovewine.ro, www.wineryoutlet.com  sau gadget-uri inedite găsiţi pe www.accesoriivin.ro. După ce daţi o tură, sigur găsiţi vinuri/accesorii interesante.

În continuare ca să clarificăm voi etapiza recomandările mele în funcţie de destinatarul cadoului sau chiar pentru dumneavoastră cititorii.

Pentru că şi temperatura de servire este importantă mai jos găsiţi un tabel care face referire la acest aspect cu notele explicative necesare.

vinuri pentru sarbatori

NOTĂ EXPLICATIVĂ
 
Bordeaux roşu = Cabernet Franc, Cabernet Franc, Merlot
Bordeaux alb = Muscadelle, Sauvignon blanc, Sémillon
Burgundy = Pinot Noir, Chardonnay,  Gamay, Aligote, Pinot blanc şi Sauvignon blanc
Rioja = Tempranillo, Garnacha, Mazuelo, Graciano
Beaujolais = Gamay, Chardonnay, Aligote,
Côtes du Rhône roşu = Grenache, Syrah, Mourvèdre,
Côtes du Rhône alb =  Grenache blanc, Bourboulenc, Viognier
Sancerre = Sauvignon blanc,Pinot Noir
Soave =  Soiuri – Pinot bianco,Trebbiano, Chardonnay

___________________________________________________________________________

În ceea ce priveşte asocierile culinare, aveţi grijă la kilogramele în plus acumulate în această perioadă, însă cu puţină atenţie puteţi arde caloriile uşor.Consumul moderat de alcool, și mai ales de vin, stimulează procesele metabolice și intensifică arderile.  Gândiţi câte calorii are un pahar de vin roşu sec 125ml = 85 kcal sau vin alb sec 125ml = 75 kcal.

Dacă serviţi preparate pe bază de carne de  vită puteţi să le asociaţi cu soiuri roşii intense ca: Malbec, Syrah, Cabernet Sauvignon, Blend Bordeaux etc. În cazul preparatelor pe bază de carne de porc recomand soiuri roşii medii ca intensitate ca: Merlot, Cabernet Franc, Fetească Neagră, Tempranillo.

Pentru mâncăruri pe bază de pui serviţi lângă un pahar de vin roşu uşor cum e Pinot Noir-ul sau soiuri albe ca Viognier sau Chardonnay. Devoratorii de peşte îl pot servi alături de: Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Fetească Regală, Crâmpoşie Selecţionată. Ne-au mai rămas deserturile fie din zona de patiserie fie cu fructe, caramel, ciocolată serviţi-le la finalul mesei cu vin dulce, Tămâioasă Românească, Muscat sau Porto, Sherry, Vin Santo etc.

Acestea fiind spuse gândiţi-vă că sărbătorile înseamnă mai mult decât mâncare/băutură.Sunt întruchiparea bucuriei de a fi împreună cu cei dragi, să zâmbim, să facem fapte bune, să dăruim chiar ce nu avem, pentru că aşa veţi dobândi mult.

Nelipsitul citat călăuzitor

Beau pentru că am ocazia, dar uneori beau pentru că nu am nici o ocazie”   MIGUEL DE CERVANTES