Tersamonia

Vinul și sănătatea


 

vin-et-santé1.Institutul Național de Sănătate din S.U.A, în anul 1970  a elaborat „Framingham Heart Study” – o piatră de hotar în studiul afecțiunilor cardiovasculare – în care se demonstra că vinul consumat în cantități moderate scade cu 50% riscul decesului de boli de inimaCum vi se pare acest studiu, mai ales că aveți o experiență foarte mare ca medic cardiolog, fiind recunoscut ca unul dintre cei mai buni medici cardiologi intervenționiști din tară?

Studiul Framingham reprezintă un reper – poate primul dintr-o  anumită categorie particulară de studii. Urmărirea unei întregi comunități ar trebui să ne ofere o imagine în mic dar extrem de amănunțită a întregii societăți (occidentale, în cazul dat). Ceva în genul picturilor lui Bruegel cel Batrin: aparent incredibil de mici pentru a cuprinde toate detaliile și totuși…la o privire mai atentă fiind uluitor de exacte.  Așadar, din acest punct de vedere, studiul Framingham a fost, este și rămîne un Bruegel medical. Nu este singurul studiu de acest gen. Într-o oarecare măsura Copenhagen City Heart Study (11 914 pacienți urmăriți 20 de ani) și nu numai se apropie mult . Evident, concluziile trase din astfel de uimitoare întreprinderi  sunt foarte aproape de, dacă nu, superpozabile cu  viața reală. Iar concluzia de care vorbeați, confirmată de altfel și de alte evaluări medicale‑același Copenhagen City Heart Study, dar și urmări copleșitoare ca American Cancer Prevention Study (490.000 pacienți urmăriți 9 ani), metaanalize importante (de genul 34 studii, 1 milion de pacienți) confirmă faptul că un consum moderat dar constant de alcool, cu accentuare pe vin, este benefic pentru sănătate și supraviețuire (scădere cu 20% a mortalității generale iar combinată cu activitate fizică regulată mortalitatea generală se reduce cu 33% iar cea coronariană cu 45-50%!!!).

Ce înseamnă însa un consum moderat? 3-4 unități de alcool  pe zi pentru barbați și 1-2 unități de alcool  pe zi pentru femei. Altfel spus, aproximativ tot atîtea pahare de vin pe zi. Circa 5-6 zile pe săptămîna pentru barbații-norocosi! – în timp ce pentru femei situația este un pic mai delicată, prin prisma metabolizării mai particulare a  alcoolului, respectiv  a efectului estrogen-like al acestuia. De observat însă că este destul de dificil să apreciezi doar efectul vinului:  în principiu  majoritatea persoanelor nu consumă exclusiv vin. De aceea concluziile referitoare la beneficii sînt relaționate în marea majoritatea a studiilor cu alcoolul și nu  cu vinul, chiar dacă datele indirecte țind să-l favorizeze pe acesta din urmă.


2. Cei care  consumă vin au mai puține șanse de a se îmbolnavi de inima ; În cantități moderate, vinul alb poate fi consumat și în regimul de slabire pentru că nu conține grăsimi, colesterol sau fibre, fiind în același timp furnizor de energie și un bun digestiv; vinul roșu, sec  grație flavonoidelor este un excelent antioxidant; ” vinul este recomandat și în anemii deoarece poate stimula pofta de mâncare contribuind totodată la echilibrarea balanței nutriționale, susține prof. dr. Ileana Marinescu, medic endocrinolog și nutriționist la Institutul C.I. Parhon.”; Vinul roșu previne apariția cancerului- marele merit aparține tot flavonoidelor, care având un puternic efect antioxidant, anihilează efectul nociv al radicalilor liberi; Iată o listă întreagă de calități ale acestei minunate licori. Care din beneficiile enumerate mai sunt, considerați că își ating „ținta” mai repede?

Să observam faptul că vinul alb este și un ușor diuretic – de aici un pseudoefect de slabire –  respectiv că orice aport de alcool înseamnă și un aport energetic implicit. Nu în ultimul rând vinul este adesea asociat cu mîncarea. Din toate aceste motive o cură de slăbire bazată pe vin – fie el și alb – poate fi eficientă doar în masura în care uiți să mănînci.

Vinul este recomandat într-o pletora de afecțiuni încă din antichitate și oricît de hilară ar părea sumedenia de recomandări (spre exemplu șampania în pneumonie: spuneți sincer, nu vă vine sa tușiți? așa, macăr de un pahar, doua?), nu putem exclude cu desăvârșire efectele sale  benefice multiple. Personal sînt  convins că marea lor majoritate vor fi confirmate în viitor.

Sînt déjà foarte bine cunoscute  în medicină efectele nocive ale radicalilor liberi un soi de priapici moleculari iar orice metodă de contracarare a acestora se dovedește mai mult decât salutară pentru sănătate și viață. Este  clar că în buna parte efectele vinului și ale celui roșu în special, datorită componentelor antioxidante aflate în cantitate mult mai mare decât în vinul alb ( nu întîmplător: sursa acestora este cu precădere pielița bobului de strugure, semințele, ciorchinele,  mai puțin pulpa, iar metodele de obținere a vinului roșu sunt legate esențial de aceste surse, cu accentuare pe pieliță) se manifestă prin contracararea acestor radicali liberi, stăpiniți de o dorință implacabilă de acuplare cu oxigenul.

Aici nu vorbim despre “repede”: nimic din ce este esențial nu se obține repede ( doar satori, dar acolo e o altă poveste; repeziciunea sa e aparentă ). Să ne aducem aminte de vorbele Eclesiastului: pentru toate este o vreme și toate la timpul lor. Dacă dorim efecte trebuie să fim constanți și perseverenți în aplicare.


 3. Quercetina, este un alt component care se găsește numai în vinul roșu, în strugurii negri și fructele de padure. Studii de laborator demonstrează că această substanță crește imunitatea organismului, previne apariția cancerului și a bolilor de inimă. Quercetina prelungește viața celulelor cu 80%, stimulează miocardul, care în condiții de stres nu mai poate functiona la eficiență maximă. Vinul dilată vasele capilare și ajută la prevenirea anginei pectorale și a formării de cheaguri.  Din punctul de vedere al cardiologului unde pozitionați Quercetina? Este ea o substanță  sau mai bine zis o componentă esențială atunci când vorbim de tandemul vinul roșu și sănătatea?

Fără discuție quercetina și nu numai (spre exemplu și catechina) – este un component esențial al arsenalului vinului în susținerea sănătății: contribuie dovedit la reducerea incidenței bolii coronariene, întârzie dezvoltarea plăcii ateromatoase, reducere oxidarea și aglomerarea LDL colesterolului (acela rău, știți Dvs.). Poate că poziția de primadonă al resveratrolului (fără îndoială mai bine studiat și cunoscut a umbrit oarecum celelalte componente ale vinului și nu le cunoaștem pe toate, dar asta nu înseamnă că înghițind doar capsule de resveratrol vom obține tot ceea ce oferă acest compendium de sănătate care este vinul.    Aș fi chiar curios dar nu avem pîna în prezent date, după cunoștiințele mele daca un supliment de resveratrol poate oferi în timp toate beneficiile vinului. Cît despre aspectul colocvial ce să mai spunem? Cât de veselă vedeți o masă la care mîncarea, oricît de minunată ar fi, se asociază doar cu capsule de resveratrol?


4. Vinul roșu  și resveratrolul (polifenolul din vinul roșu ) o combinație, o asociere care a fost studiată în multe țări, în multe laboratoare, de  mari oameni de știință. Astfel că sunt multe dovezi care ne arată cât de important este vinul pentru organism. În acest sens, pentru că beneficiile vinului sunt numeroase și recunoscute din vechime, cum știm care este vinul ce sprijină organismul și care sunt criteriile după care ne ghidăm atunci când alegem un vin bun?


Vinul, în general, fie el adorabil gustativ sau nu  la modă sau desuet, bine marketat sau mai anonim decât Cenușăreasa, dacă este corect facut, adică VIN, ne ajută la fel de mult. Altfel spus, nu întotdeauna soțiile adevarate au fețe și siluete hollywood-iene.

Depinde și ce înțelegem printr-un vin bun: bun la gust, la nas sau la ochi? Sau bun la sănătate? În plus, cât de educate ne sunt simțurile? Și care ne sunt gusturile? Caracterul de “bun” sau “rău” din punct de vedere medical ține doar de păstrarea acelei linii nobile care garantează originea vinului.


5. Vinul este băutura alcoolică naturală pe care o consumă circa 60% din populația adultă a globului , făcând parte dintr-o veritabilă artă de a trăi a omului. Cei mai mulți dintre consumatori însă apreciază vinul doar ca pe o bautură alcoolică și mai puțin ca aliment necesar organismului. Și de aici vine și întrebarea : Majoritatea băuturilor conțin elemente care aduc beneficii, dar au și substanțe dăunatoare sănătății. Putem vorbi de această parte dăunatoare conținută de vin? Are vinul substanțe care să ne afecteze sănătatea, cum ar fi taninul, care dă dureri de cap/migrene?Altfel spus vinul și conecințele nefaste asupra sănătății.

Consecințele nefaste nu se datorează vinului în sine cât alcoolului și mai ales, exceselor. Din punct de vedere al consumului excesiv de alcool în domeniul cardiovascular putem vorbi despre efecte nedorite la hipertensivi, despre tulburări de ritm cardiac, despre dezvoltarea insuficienței cardiace într-o formă particulară de cardiomiopatie, despre agravarea insuficienței cardiac preexistente, despre favorizarea accidentelor cerebrale hemoragice. În plus un discernământ limitat, cum adesea se întâlnește la tineri, poate duce la consecințe dezastruoase după consumul de alcool, fie el și vin. De altfel majoritatea studiilor de  beneficiu a consumului de vin include persoane peste 44 ani.

Consumat echilibrat, rațional și constant, vinul are efecte benefice în bolile coronariene (studii foarte interesante arată că întreruperea consumului moderat și echilibrat de alcool după infarctul miocardic acut poate duce la agravarea evoluției acestor pacienți și la creșterea mortalității de peste 4 ori dacă pacientul renunță ulterior la consumul echilibrat preexistent!) în bolile cerebrovasculare (reducerea incidenței accidentelor cerebrale ischemice dar favorizarea celor hemoragice), ameliorarea evoluției arteriopatiilor periferice. Nu în ultimul rînd boli metabolice serioase, ca diabetul zaharat, pot beneficia de consumul echilibrat de vin. Dar să nu-mi depășesc domeniul!


6. Care este cea mai interesantă experiență pe care ați trăit-o legată de vin și de unde a aparut pasiunea pentru această bautură extrem de populară.  Care sunt calitățile pe care trebuie să-l îndeplinească un vin, pentru a se transforma într-o poveste personală?

Totul a început cu o vizită făcută prin 2004 la Drăgășani (Vâlcea), la domeniile Știrbey și cu întâlnirea unor oameni minunați ca Oliver Bauer, domnul  Baron Jacob von Kripp, copleșitoarea  doamnă Ileana Știrbey și nu în ultimul rînd domnul Nedeluț. Atunci am realizat cu uimire că lumea vinului și a oamenilor vinului este cu totul aparte și perenă în noblețea sa. Ca și cu vinul ar fi înobilatorul prin definitie! Iar întâlnirile ulterioare cu acest univers și cei care-l populează mi-a confirmat pe deplin și constant prima impresie.

Vinul  este o poveste personală.

Moderația, echilibrul, constanța, bunul simț!

Întâlnirile uluitoare din viață dacă ești norocos și atent sunt foarte personale.

Ca mântuirea!

 descărcareArticol realizat in colaborare cu Domnul  Dr Micu Sorin – Medic primar cardiologie, Doctor în științe medicale – Clinicco, Brașov