Vinurile pot completa perfect o mâncare sau o pot dezavantaja. De aceea este esenţial să ştim ce vinuri se potrivesc fiecărei reţete. Este adevărat că anumite reguli funcţionează dar, nu ezitaţi să alegeţi vinurile care vi se potrivesc din gamele recomandate. Iată in continuare o descriere a principalelor sortimente de vinuri şi preparatele care se potrivesc acestora.
Înainte de a deschide o sticlă de vin alb sau roşu trebuie să ştii care este momentul potrivit. Un vin roşu se deschide cu o oră înainte de a fi servit, pentru a facilita procesul de oxidare care îi pune buchetul în valoare. Vinul alb trebuie deschis imediat înainte de a fi turnat în pahare, pentru a nu îşi pierde aroma.
Vinurile albe se servesc la peşte, pui şi legume
La această categorie există vinuri albe uşoare, medii sau grele. Din prima categorie fac parte vinuri precum: Pinot gris, Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay, spumante, Fetească Albă. Se asociază foarte bine cu peşte slab, pui fără sos, fructe de mare, legume la grătar, salate, pizza. Vinurile albe medii sau grele, precum Sauvignon Blanc ţinut în butoi, Tămâioasă Românească, Muscat Ottonel, se pot asocia cu peştele gras, cu pui cu sos, carne albă la grătar, melci.
Sfat: serveşte vinurile albe în pahare cu picior tip “lalea”, cu deschidere medie, iar spumantele, în pahare tip “flute”, înalte şi înguste.
Vinurile roşii merg cu tocături, cărnuri roşii sau vânat
Aici există trei categorii de vinuri: uşoare, medii şi grele. Vinurile roşii uşoare, precum Pinot Noir, Novac, merg perfect cu miel, mezeluri uscate, tocături, rasol sau peşte mai gras. Cele medii, cum ar fi Cabernet Franc, Merlot, Fetească Neagră, anumite soiuri de Pinot Noir, se potrivesc cu pastele cu carne sau sos roşu, cărnurile roşii, brânzeturile maturate, mozzarella, cremă de ciocolată. Vinurile grele – Shiraz, Cabernet Sauvignon, Barolo, merg foarte bine cu antricoatele de vită, brânzeturile dure sau vânatul mare.
Sfat: serveşte vinurile roşii în pahare cu picior şi cupă rotunjită, mai înaltă sau mai mică şi deschidere medie.
Vinurile dulci se servesc cu brânzeturi
Pentru a scădea din senzaţia de aciditate consumă vinurile dulci cu alimente iuţi condimentate, preparate asiatice sau brânzeturi maturate.
Exemple: Cabernet Sauvignon demidulce, Muscat demidulce, Cahor de desert dulce, Busuioacă de Bohotin dulce, Tămâioasă Românească dulce.