Alegerea vinului este influenţată de sezon şi de ocazie, vinurile albe fructuoase fiind recomandate vara, iar cele roşii robuste sau corpolente, iarna.
Prin alegerea vinurilor pentru masă trebuie să urmărim o armonizare cât mai bună a gustului mâncărurilor cu cel al vinurilor. Impresiile gustative create nu trebuie să intre în opoziţie sau să se anuleze, ci să meargă în acelaşi sens şi să se pună reciproc în valoare.
Parteneriate perfecte între vin şi mâncare:
- Gustări calde sau reci, servite la începutul mesei – vinuri albe seci sau demiseci: Riesling; Şarbă
- Preparate din peşte de apă dulce – vinuri albe, tinere, seci, demiseci: Riesling; Sauvignon Blanc
- Preparate din peşte şi fructe de mare – vinuri albe seci sau demiseci: Sauvignon Blanc; Muscat Ottonel; Rose
- Carnea de pasăre cu sosuri albe, pilaf sau ciulama – vinuri albe seci şi demiseci: Fetească Albă; Şarba
- Friptură de curcan, pasăre la cuptor – vinuri roşii uşoare: Pinot Noir; Merlot; Fetească Neagră
- Carne de porc şi carne de miel – vinuri roşii uşoare: Fetească Neagră; Pinot Noir
- Preparate grele, cu sosuri, din carne de miel sau vită: Merlot; Fetească Neagră
- Sarmale din carne de porc şi viţel: Fetească Neagră; Pinot Noir
- Carne de vânat– vinuri roşii corpolente, taninoase şi robuste şi vinuri roşii învechite, cu buchet pronunţat: Cabernet Sauvignon; Merlot; Fetească Neagră
- Brânzeturi proaspete, moi: Şarbă; Riesling
- Brânzeturi fermentate: Cabernet Sauvignon
- Desert – vinuri demidulci, licoroase, aromate: Tămâioasa Românească .
Unul bea că-i băutor
Unul bea că-i băutor,
Altul bea că-i bestie,
Numai eu, că am umor,
Beau aşa, de chestie.
– Păstorel Teodoreanu