După ediţia de anul trecut a târgului de vinuri de la Braşov – Transylvania Wine Fair unde am avut ocazia să degust pe îndelete vinurile produse de echipa de la Villa Vinea ne-am propus ca anul acesta să le facem o vizită. Prin amabilitatea domnului Cristian Podar am primit acceptul de a le călca domeniul din Mica/Mureş.
Cu zâmbetul pe buze şi inima bătând puternic am pornit la drum. Am descoperit o bucăţică de rai, ţara noastră este atât de frumoasă. M-am bucurat nespus să privesc dealurile frumos colorate, copacii bătrâni, satele autentice, copii jucându-se în stradă cu jucării improvizate, aer curat şi liniştea locurilor.
Odata ajunşi la destinaţie am respirat uşurată pentru că aşteptarea a luat sfârşit. Am făcut turul cramei, am admirat peisajul din turn şi bineînţeles am degustat vinurile casei.
Am inţeles că unicitatea vinurilor de la Villa Vinea se datorează în primul rând, solului și climei regiunii: dealuri mai repezi sau mai domoale, care se scurg molcom înspre Târnava, cu argile, nisipuri – în alternanță – roci tipice bazinului Transilvaniei, acoperite cu un strat fertil de humus. Pe cele ce privesc înspre miazăzi se văd, din loc în loc, urmele viilor străvechi – cele mai vechi documente care atestă acest lucru datează din secolul al XVIII-lea. Climatul în aceste locuri este temperat- continental moderat, cu veri potrivit de calde, ierni reci și umede, dar cu toamne lungi si frumoase ce înveșmîntează adesea în ceață „văile tributare” Târnavelor.
Viile frumos conturate se întind pe 32 ha. Plantările au avut loc în 2006 şi 2010. Sunt prezente soiuri autohtone ca – Feteasca Regală, Feteasca Albă şi Muscat Ottonel – soiuri internaţionale – Sauvignon Blanc, Gewurztraminer si Riesling de Rhin – cât şi un soi absolut nou pentru DOC Târnave şi România – Kerner – soi ce provine din Germania şi care a găsit condiţii ideale în aceste locuri.
Tot ca şi o premieră pentru Târnave, circa 8 ha sunt plantate cu struguri roşii: Fetească Neagră, Merlot, Pinot Noir şi Zweigelt.
La culesul viilor este o adevarată sărbătoare la care participă oamenii din Căpâlna de Sus, Mică şi Idrifaia. Strugurii se culeg dimineaţa devreme, în lădiţe de 10 Kg.
Crama este o construcție nouă cu o arhitectură ce amintește de vechile turnuri de prin satele Transilvaniei. Reamintesc că priveliştea îţi taie respiraţia. Un amalgam de culori, linii bine definite şi rânduri cu viţă de vie bine îngrijite.
Am stat în tihna şi am degustat din gama Premium :
– FETEASCA REGALA, DOC-CMD Tarnave 13,5% vol. alc., demisec
Nas ce aminteşte de florile de viţă de vie, cu un puternic caracter vinos. Aciditate echilibrată. Un vin vioi, şprinţar, prietenos datorită senzaţiilor dulci din atac şi a acidităţii. Un vin BUN.
– SAUVIGNON BLANC, DOC-CMD Târnave 14% vol. alc., sec
Un vin delicat,cu o explozie de arome în nas, culoare galben luminos cu reflexe ușor verzui; microclima și condițiile de sol (sol argilos) asigură aciditate şi mineralitate caracteristică zonei cu o aromă subtilă de soc, piersică, agrişe, coacăze iar în final se resimte urzică şi iarbă proaspăta. Foarte bun. Preferatul meu.
– ROSE ZWEIGELT, DOC-CMD Tarnave 12,5% vol. alc.
Nasul te duce cu gândul la zmeură şi cireşe roşii. Culoare rose somon, arome primăvăratice subtile, fragi, zmeură.Postgustul este mediu. Îi stă bine răcit, un vin de vară, light şi nepretenşios. BUN.
Din gama Selection:
– FETEASCĂ NEAGRĂ, DOC-CMD Târnave, 14,5% vol.alc., sec
Culoarea este un rubiniu închis; nas cu arome ce combină cireșe negre, mure, coacăze, vişine. Vinul este catifelat și rotund, postgust prelung, alcoolul foarte bine integrat. Încă va evolua vreo 2, 3 anişori. BUN.
– RUBIN, Zweigelt, Fetească Neagră, Merlot, 13.5% vol. alc., sec
Un cupaj armonios. Culoare roşie cu tente violacee, Arome de fructe roşii, vanilie, lemn de stejar și lemn dulce.Maturat în barique 12 luni, in inox vreo 2 luni. Final uşor amărui. BUN.
– CONTESSA, DOC-CMD Tarnave 10,5% vol. alc. 180 de gr zahăr rezidual.
Vin de paie, licoros obşinut din struguri stafidiţi.Pentru producerea vinului „Contessa” strugurii sunt culeşi la maturitate deplină şi aşezaţi apoi în cutii din plastic, pe un singur rând, pe terasa cramei, în perioada octombrie – februarie. Muscat Ottonel oferă un nas intens, fructat (ananas, piersici, pepene galben şi gutuie) și aroma fagurilor cu miere; culoare galben auriu. Textura moale şi fină pe final. Un vin care îşi merită cei 85 de ron. Serviţi-l la 8 -10 grade celsius.
După şedinţa foto oferită de Bogdan Ionuţ Adrian de la BBArt, căruia îi mulţumesc pe această cale, am plecat spre casă. Fiecare cu gândul la interesanta experienţă trăită şi bineînteles făcându-ne planuri legate de urmatoarea vizită.
O selecţie deosebită de fotografii găsiţi aici: Fotografii de la Villa Vinea
In continuare îi invit pe colegii mei să ne împartaşească printr-un comentariu ce vin dintre cele degustate la Mica le-a plăcut cel mai mult.