Tersamonia

Viile Metamorfosis – Vizită de studiu


logo-vitis-metamorfosisPentru că sunt acasă imobilizată datorită unei fracturi la picior m-am gândit să vă povestesc cum a fost în vizită la noua Cramă  a celor de la Viile Metamorfosis.

Se întamplă pe 22 octombrie 2014, când împreună cu colegii mei sommelieri ne-am hotărât să cunoaştem vinul chiar la el acasă.

Odată ajunşi în  comuna Vadu Săpat, lângă Mizil în Dealu Mare entuziasmul ne-a purtat prin toate încăperile ce le pun la dispoziţie cei de la Viile Metamorfosis vizitatorilor .

Metamorfosis art 3

A ieşit în evidenţă frumoasa investiţie a italienilor de la Antinori atât pe partea de localizare a viilor în plaiurile viticole Valea Urloi, Năeni şi Finţeşti. În total 67,5 hectare au fost plantate cu viţă-de-vie,  având deja certificare Bio pentru o suprafaţă de 15 ha, cât şi a cramei în sine. Acesta din urmă fiind amenajată cu bun gust dominând elementele şi finisajele din lemn şi culori pastelate.

Ce mi s-a părut formidabil este că parchetul din unele încăperi provenind de la  baricuri scoase din uz. Experienţa a fost frumoasă atât în camera de îmbuteliere, sala baricurilor cât şi zona special dedicată degustarilor, modern amenajată.

Metamorfosis art 2

Ajungem încet la soiuri, astfel vinurile se grupează pe mai multe game: entry level: Fluturi, medium level: Viile Metamorfosis ce conţine şi vinuri Bio, cea cu vinuri single vineyard Colţul Pietrei şi Via Marchizului, şi vinurile high level Cantvs Primvs.

Viile Metamorfosis

Doamna Lucreţia Samoilă, soţia oenologului Fiorenzo Rista ne-a oferit prin amabilitatea dumneaei la  degustare tot ce are mai bun. Am degustat nouă sortimente.

Fetească Regală eco din gama Fluturi, de un galben deschis cu reflexii verzui, acest vin ecologic etalează arome intense de fructe proaspete, în special de mere verzi. Un soi autohton ce se impune printr-un gust echilibrat, plin de prospeţime şi savoare.

Un cupaj de Sauvignon Blanc si Feteasca Alba, preferatul meu, echilibrat. Mariajul fericit între soiul francez Sauvignon Blanc şi soiul românesc Fetească Albă a creat un vin cu o personalitate puternică. Culoarea galben verzui este în perfectă armonie cu aromele de fân proaspăt cosit şi flori de salcâm, cu gustul intens de citrice şi piersică, culminând într-un postgust proaspăt şi intens.

Muscatul cu Tamaioasă Romanească e surprinzator de fin vinul prezintă o culoare galben-pai cu uşoare reflexii aurii. Acesta este cel mai bun exemplu de vin cu arome primare, la care impresia olfactivă este puternic fructată şi completată de subtile arome de flori, în special trandafiri. Prospeţimea şi gustul uşor amărui dat de vinificarea în sec contribuie la francheţea şi armonia acestui vin ecologic.

Rose-ul prezintă o culoare strălucitoare şi apetisantă cu o nuanţă trandafirie.Un asamblaj reuşit de Merlot, Syrah, Pinot Noir şi Cabernet Sauvignon ce dezvăluie arome generoase de fructe roşii, cireşe şi căpşuni. La gust este catifelat dar cu o prospeţime revigorantă şi o intensitate aromatică plină de fructuozitate.

Gama Fluturi am incheiat-o cu Merlot-ul 2013, tanar, bogat aromatic, are o culoare atractivă roşu-rubiniu cu irizații violacee şi prezintă plăcute arome fructate ce amintesc de afine şi mure.La gust este catifelat şi echilibrat cu un final savuros.

Merlot-ul 2012 , are o culoare roşu-violet şi arome intens fructate ce aduc aminte de vişine şi prune, completate de note condimentate date de maturarea în butoaie mari de stejar. De o corpolenţă medie, vinul este elegant, cu o aciditate echilibrată şi tanini copţi ce dau o senzaţie proaspătă şi savuroasă spre final.

CANTVS PRIMVS CABERNET SAUVIGNON 2009 – Un vin plin şi catifelat, cu tanini denşi şi bine structuraţi, cu arome de fructe de pădure (cireşe sălbatice şi mure), ciocolată amăruie, esenţă de lemn dulce şi vanilie.

Lansat în 2009, Cantvs Primvs a fost primul vin creat de Viile Metamorfosis, de unde au rezultat numele vinului şi anul scris în cifre romane pe etichetă.  Inițial, doar Cabernet Sauvignon a fost produs sub această marcă pe parcursul a trei recolte consecutive: 2007, 2008 şi 2009. Norocosi sunt cei care le mai au prin colectii private.

Concentrate, unice, elegante şi sofisticate, vinurile au demonstrat nivelul de excelență pe care România poate să îl atingă. De curând, cea mai bună Fetească Neagră s-a alăturat originalului, cu intenția de a arăta lumii întregi calitățile deosebite pe care le are acest soi roşu autohton.

Cantvs Primvs Feteasca Neagra 2012 de o culoare atractivă, roşu-închis cu reflexii rubinii. Aromele intense amintesc de fructe roşii ajunse la maturitate, gemuri din prune şi cireşe şi se întrepătrund cu notele minerale şi de condiment dulce. La gust este amplu, generos cu tanini moi şi un final lung şi plăcut.

ViaMarchizului_NegruDeDragasani_siteAm încheiat cu Via Marchizului Negru de Dragasani, 2013, Eco,  pe care l-am degustat direct din butoi. Însă luna trecută (martie 2015) a venit şi partea frumoasă în sensul că între timp au fost create şi etichetele.  S-au obţinut 7830 sticle de pe o parcelă de 0.90 hectare.

Vinul de un roşu rubiniu intens cu tente violacee. Nas fructat ce aduce a mure şi afine.Totodată se resimt tuse de condimente iernatice, cuişoare, piper.Textură fină, cu tanini moi.Alcoolul bine integrat (14,5%) , gustativ aduce a dulceaţă de cireşe amare şi cacao. Un vin echilibrat cu un final mediu uşor amărui. Eu l-am servit la 14 grade. Prevăd o evolutie frumoasă!

Luaţi în vedere ca la ediţia de toamnă a anului trecut de la GoodWine din Bucureşti s-a lansat si gama Colţul Pietrei. Aceste vinuri provin de pe două parcele distincte ale viei Colțul Pietrei, ascunsă pe o colină retrasă a Plaiul Viticol Năieni din Podgoria Dealu Mare.

Cele 6,86 hectare cultivate cu Sauvignon Blanc şi 5,2 hectare plantate cu Syrah au fost izolate de restul viei datorită superiorității acestora. Această superioritate se datorează unei combinații de elemente precum solul, topografia, precipitațiile, lumina şi căldura soarelui, ce favorizează în mod deosebit cultivarea strugurilor Sauvignon Blanc şi Syrah în acest loc.

O veste bună a sosit de la Concursul Premiile de Excelenţă Vinul.Ro, Editia 2014, unde Viile Metamorfosis au luat trei premii:– 1 Medalie de Aur, 2 Medalii de Argint:

Nici nu ne-am dat seama cât de repede a zburat timpul şi periplul nostru se încheiase. Am făcut bineînţeles o duzină de fotografii (by Ionut Adrian Bogdan), pentru a prinde în imagini cât mai multe amintiri de pe Domeniul Familiilor Antinori si Rista în România.

 

Metamorfosis art 1

Călcaţi-le şi voi pragul şi staţi cu ochii şi papilele gustative pe aceste vinuri căci vă vor încânta simţurile. Doresc să le mulţumesc colegilor mei pentru spiritul de echipă de care au dat dovadă.

Web: www.vitis-metamorfosis.com