‘’Vă spun iarăşi: beţi vin! Pe urmă vă vine pofta şi de săruturi şi de cules de flori şi de prietenie şi de bunul somn adânc şi de râs, iar dimineaţa — în loc de ziare — veţi citi poeţi.’’ Filosofia vinului, Bela Hamvas
Este simplu sa fii fericit. Trebuie doar să faci ceea ce-ți place. Fie că citești o carte, asculți muzica, te uiți la un film bun, pictezi sau mergi într-o excursie, important e să aloci în fiecare zi câteva clipe fericirii. În rest, lucurile vin de la sine. Nimic nu este imposibil pentru cel care încearcă.
În timp ce în România cele mai cultivate soiuri sunt Fetească Albă, Feteasca Regală, Feteasca Neagră și Băbeasca Neagră, cum ar fi dacă am alege să cunoaștem mai îndeaproape aceste minuni ale naturii mai ales că avem această posibilitate?
Dacă acum 10 ani turismul viti-vinicol de la noi din țară era un embrion deoarece erau multe podgorii reprezentative unde nu prea găseai locuri de cazare, acum turismul românesc este pe drumul cel bun, iar cei care au avut curaj și au investit în acest domeniu pot spune că au de câștigat fiind într-un trend aflat în continuă dezvoltare.
Podgoriile României sunt bogate, frumoase, pitorești și primitoare. Amintesc acum despre locurile în care vinurile pot fi degustate la ele acasă, fiindcă acolo se exprimă cel mai bine, în contextul cultural, istoric, dar și antropologic în care s-au născut.
- Regiunea viticolă a Banatului
- Regiunea viticolă a Colinelor Dobrogei
- Regiunea viticolă a Crişanei şi Maramureşului
- Regiunea viticolă a Dealurilor Moldovei
- Regiunea viticolă a Dealurilor Munteniei şi Olteniei
- Regiunea viticolă a Podişului Transilvaniei
- Regiunea viticolă a Teraselor Dunării
Citându-l pe C. F. Zidurean ‘’ Transilvania este cea mai europeană Parte a României’’ moștenind soiuri albe rafinate și riguroase ca Feteasca Albă, Muscat Ottonel, Iordana, Riesling Italian etc. Aici peisajul vă poate purta către Crama Liliac din podgoria Lechința unde ‘’angajamentul, atenţia, comuniunea cu spiritualitatea, cu pământul şi cu clima – sunt bazele unui vin excelent.’’ O altă cramă deosebită este Villa Vinea de pe valea Târnavei Mici și nu în ultimul rând Crama Jidvei dată în folosință încă din 1974.
Banatul se poate mândri cu Cramele Recaș, dar și mai tânara cramă Petro Vaselo. În Crișana vinul de Miniș de la Balla Geza „… aprinde scânteia dragostei, dă aripi gândurilor şi emană focul prieteniei” așa cum susține Dr. Csávossy György. Însorită Dobroge este sinonimă cu Crama Murfatlar, excepționalele Domenii Clos Des Colombes s.a.
În Moldova este o explozie de noi crame ce pot fi vizitate ca: Crama Gărboiu, Casa Ochean, Gramma, s.a. Nu degeaba Nicolae Iorga îndragea liniștea, frumusețea și pitorescul locului.
Oltenia profundă în care tradițiile și obiceiurile sunt la ele acasă și în care vinul este în permanență sursă de inspirație fac ca pasionații să fie atrași de aceste meleaguri. Cramele din Drăgășani cât și altele din zonă au reinventat modul de petrecere al timpului liber și au venit cu ideea de a organiza competiții sportive. Și-au propus să îmbine sportul și mișcarea în aer liber cu plăcerea de a savura un vin de calitate, dezvoltând astfel conceptului de ”Sport & Fun” prin îmbinarea armonioasă dintre sport, sănătate și distracție.
Închei cu Muntenia ce aduce în vizor din punctul meu de vedere atât crame cu cele mai moderne tehnologii de vinificație alături de vinuri de poveste cât și ele mai multe crame adunate în acelaşi loc. Sunt pe sufletul meu. Este atât de ușor din Brașov plecând, să petreci o zi în vie alături de cei dragi. Fie că organizați un team building, întâlnire corporate sau un seminar de specialitate, acolo în mijlocul naturii învațăm să fim fericiți și să ne bucurăm de roadele pamântului.
În concluzie, în total, pe teritoriul țării noastre sunt înregistrate peste 250 de crame, însă doar 140 dintre acestea produc și vând vin îmbuteliat, iar dintre acestea aproximativ un sfert pot susține turism viticol.
Cramele pot fi vizitate pe tot parcursul anului, dar cele mai atractive peisaje sunt în perioada aprilie – octombrie. Pentru un weekend în vie trebuie să scoateți din buzunar aprozimativ 150 euro, sumă ce include o noapte de cazare, transport, mesele principale și taxa de vizitare.
Dacă e să privim din punct de vedere al potențialului de dezvoltare acesta este mare. Pasionații sunt atrași de vizitele în vie și crame, de discuțiile cu vinificatorii, de peisajele deosebite care pot fi descoperite în țara noastră și nu în ultimul rând de degustarea vinurilor în locul lor de naștere.
Dragii mei, nu pierdeți timpul sau ocazia, căci așa cum spunea Woody Allen ‘’Timpul este cel mai bun vindecator. Dar e cea mai proastă cosmeticiană.’’ Mergeți și vizitați cramele și o să iubiți și mai mult vinul – ce vindecă atât trupul cât și sufletul. Să avem Noroc!