După o lungă perioadă de absenţă am revenit la Terroirs. De ce?
Pentru că am regăsit o carte primită cadou de la unul dintre acţionari şi anume Steve Jobs biografia autorizată, unde am citit, apoi am reflectat la urmatoarele cuvinte: “Timpul tău este limitat, aşa că nu îl irosi trăind viaţa unei alte persoane. Nu fi prins în dogma – care trăieşte cu rezultatele gândirii altor oameni. Nu lăsa zgomotul altor opinii să îţi înece propria voce interioară. Şi, cel mai important, învaţă să ai curajul să îţi asculţi inima şi să îţi urmezi intuiţia. Într-un fel ei deja ştiu ceea ce vrei cu adevărat să devii. Orice altceva este secundar.”
M-am delectat cu cinci sortimente de vin importate de Crama Borha şi distribuite de Terroirs Boutique du vin.
1. Terras Gauda – La Mar, DO Rias Baixas, vin alb cu 90 puncte Parker, cupaj 85% Caiño Blanco, 10% Albariño si 5% Loureiro, pret 180 ron. Culoare apetisantă, galben auriu strălucitor. Strugurii au fost recoltaţi în septembrie 2011, vinul a fost îmbuteliat în iulie 2012, iar pe piaţă a fost lansat în martie 2013, multe detalii, nu!? Caiño Blanco este un soi ce se găseşte cu precădere în Spania şi Portugalia, însă pe o suprafata relativ mică. Am regăsit arome de citrice (grapefruit, lime, ananas) vanilie. Un vin care necesită răbdare şi linişte atunci când îl degustaţi. Conţinut mic de alcool 12,5 &Vol.Alc, dar îi stă foarte bine aşa.
2. Bodega Contador – Que bonito Cacareaba, vin alb cu 93 puncte Parker, cupaj 73% Garnacha alba, 15% Malvasia şi 12% Viura pret 225 ron, păstrat 8 linii în baric nou franţuzesc. Un vin ce originar de pe o plantaţie bine îngrijită, căreia i s-a aplicat normare pâna la 1 kg de struguri/butaş.Nefiltrat, prefer aceste variante pentru că păstrează cel mai bine aromele primare ale vinului. Alcoolul foarte bine integrat, final dulceag uşor spicy, cu note lemnoase, aciditate scăzută. Îmbuteliat într-o sticlă foarte masivă, pregătită parcă pentru învechire îndelungată. Trebuie servit ceva mai călduţ, undeva la 15 grade C.
3. Bodega Pittacum– Aurea, vin roşu cu 90 puncte Parker, 100% Mencia vin roşu deschis, popular în rândul spaniolilor, preţ 264 ron. Regiunea Bierzo, Spania.Vinul provine din recolta 2008, s-a odihnit 14 luni în baric franţuzesc, a fost îmbuteliat în primăvara lui 2010 şi lansat pe piaţa în 2012. Parcela de viţă de vie fiind una foarte veche, de peste 100 de ani. Strugurii au fost selectaţi manual de două ori pentru un control cât mai delicat şi atent ce observ că s-a răsfrânt asupra produsului final. Un vin cu personalitate şi textură. Culoare roşu cărămiziu, uşor neclar, nas bogat, coacăze negre, afine, marmeladă, final catifelat, necesită o foarte bună aerare.
4. Bodegas Protos – Finca el Grajo Viejo, vin rosu cu 90 puncte Parker, 100% Tempranillo (Top Ribera)
Ribera Del Duero, ediţie limitată de 9,327 de sticle. Struguri culeşi şi selectaţi manual, păstrat la baric 18 luni în butoaie noi. Un vin memorabil, explozie de arome, uşor picant pe final, foarte consistent, arome de ciocolată neagră, prune uscate, cireşe amare, încă evoluează frumos. Acelaş ambalaj „monstruos”, o sticlă grea, personalizată.
5. Bodega Contador – La Cueva de Contador, vin roşu cu 95 puncte Parker, 100% Tempranillo (Top Rioja)pret 160 ron, 9300 sticle. Un vin ce face parte din aceeaşi serie cu cel descris la numărul doi.
Arome profunde, integrate foarte bine, răcoritor, final prelung. Arome plăcute de scorţişoară, cuişoare, hibiscus, textură catifelată, foarte bine aerat, aromele dezvăluindu-se discret.
Am ajuns la final. Mintea şi sufletul îmi şoptesc că în topul seriei de mai sus se afla Protos cu deliciosul Tempranillo. Asta poate şi pentru că e un soi ce eu îl ador şi se simte o dată cu fiecare picătura ce inundă corpul cum pământul din care provine viţă de vie se dezbracă de secrete, emană bucurie şi o stare de bine.
Gustările au fost alese şi aranjate cu bun gust. Iată şi pozele:
Pentru a înţelege şi mai bine care-i treaba cu punctele astea Parker, găsiţi aici câteva detalii.
Există multe sisteme care încearcă să dea note vinului, pe baza diferitelor caracteristici ale sale, dar în ultima vreme punctele Parker prind din ce în ce mai mult teren spre a deveni un sistem unificat de notare.
Gradele de notare difera intre 0-20, 0-5 sau 50-100 cum sunt în cazul punctelor Parker.
Cine este domnul Robert Parker?
Cunoscut critic de vin, americanul Robert Parker şi-a pus amprenta pe domeniul oenologiei prin sistemul de notare a vinurilor pe care l-a inventat. În 1978 Parker a lansat şi revista Wine Advocate, un exemplu pentru industrie în privinţa echidistanţei. Revista nu accepta nici un fel de reclame, pentru a putea să îşi păstreze părerile proprii şi independenţa în privinţa recenziilor de vinuri. Revista a avut un rol important în creşterea apetitului pentru vin în America şi a introdus pentru prima oara conceptul de puncte Parker.
Punctele Parker pentru vin.
Sistemul de punctaj pleacă de la 50 şi merge pana la 100 de puncte, iar un vin poate fi considerat bun sau foarte bun dacă depăşeşte 85 de puncte.
- 96-100: Un vin extraordinar, cu gust profund şi caracter complex.
- 90 – 95: Vinuri cu mai multe grade de fineţe şi aroma, un caracter special şi fără defecte evidente
- 80 – 89: Un vin corect realizat, fără greşeli majore, doar puţin peste mediocru
- 70 – 79: Un vin cu deficienţe notabile, aciditate sau tanin crescute, arome lipsa sau arome neplacute. În general un vin mediocru
- 60 – 69: Un vin sub medie
- 50 – 59: Un vin complet inacceptabil.
Asta a fost, ne citim/revedem când ne întâlnim!