Tersamonia

Rolul Decantorului


 

maxresdefaultDecantarea este un ritual în sine, o artă,  ce presupune mai multe accesorii, care împreună nasc senzaţii şi emoţii. Te poate încânta cu forma, eleganţa şi geniul principiului de aerare. Este un tribut adus vinului, ce are în spate inovaţie şi calitate. Vă invit totodată să descoperiţi câteva decantoare cărora forma le-a dat viaţă şi mai apoi savoare vinului.

De fapt, la ce foloseşte decantorul şi cum anume, vei afla abia după ce ai dat greş cu câteva vinuri.

  1. De ce folosim decantorul ?

Avem două motive pentru care folosim decantorul: pentru a aera un vin tânăr fără sedimente sau pentru a decanta un vin bătrân, nefiltrat.

  1. Ce vinuri trebuie aerate ?

Decantarea nu este recomandată pentru vinurile roșii ușoare și delicate cum este Pinot Noir sau Chianti, ci doar vinurilor vechi sau cele tinere cu tanini puternici, Decantarea este procedeul prin care vinul se separă de impuritaţile depuse cu timpul, pe fundul sticlei. Procedeul se face întotdeauna cu cât mai puţin timp înaintea servirii, pentru ca vinurile mature îşi pot pierde buchetul prin expunere îndelungată sau bruscă la aer.

De ce este importantă decantarea.

images

În luarea deciziei utilizării sau nu a  decantorului o constituie de fapt, interpretarea  noţiunii de vin “tânăr şi bătrân”, care nu ţine de numărul anilor pe care îi are vinul, ci de stadiul de evoluţie în care se află în momentul deschiderii sticlei. De regulă un vin ajuns la maturitate nu mai are nevoie de aerare, pe când un vin care nu a atins acest prag, cu tanini evidenţi şi corpolent, va beneficia de pe urma aerării, care nu va face decât să-i armonizeze acele caracteristici prea puternice ale tinereţii sale. Dar există şi vinuri delicate care, lăsate în decantor, îşi pierd buchetul rapid.

Aşadar folosirea decantorului se hotărăşte întotdeauna după deschiderea sticlei şi analiza vinului şi nu după criteriul anului de recoltă de pe etichetă.

VINTURI – Acest aerator aplică principiul lui Bernoulli de mişcare a fluidelor.

Modele de Decantoare RIEDEL create din cel mai fin cristal.  În oraşul tirolez Kufstein, cartierul general Riedel, locul unde se află singura fabrică ce produce paharele create manual.

Filozofia lui Georg Riedel este valabilă şi pentru decantoare.

„Fiecare vin conţine o compoziţie unică de culoare şi de caracter, buchet si gust. Riedel consideră paharul drept instrumentul ideal care exprimă mesajul vinului. Prin cercetare ştiinţifică şi consultări cu degustători renumiţi, Riedel unifică într-o armonie perfectă paharul cu vinul. Fiecare „instrument”, este special conceput pentru direcţiona fluxul de vin în aceea zonă a limbii, care accentuează calitaţile cele mai bune ale vinului respectiv. Acest pahar delicat din cristal transforma o picătură într-o simfonie.” Georg Riedel

Familia Riedel creează pahare de peste 300 de ani, afacerea ajungând la cea de-a 11 generaţie. Primul reprezentant al familiei Riedel care a început să modeleze paharele în funcţie de caracteristicile vinurilor a fost Claus Riedel. Se poate spune că este inventatorul paharului tematic de vin. El a realizat faptul că buchetul, gustul, echilibrul şi post-gustul vinului pot fi influenţate de forma paharului din care este consumat.

Serving a Decanted Wine

Should I decant?

1. Amadeo

Amadeo

 

2. Eve

eve

3. Mamba

Mamba

4. Dragon

51Ctg9k9EwL._SL1152_

5. Boa

Boa

 

Însă un astfel de decantor nu este tocmai simplu de achiziționat. Trebuie să fii suficient de încântat încât să scoți din visterie în jur de 1500 de ron/bucată. Eu zic că merită pe deplin, fiind  un instrument genial din trusa pasionatului de vinuri.

Shopping Link