Tersamonia

Radiografie prin DOPUL DE PLUTĂ


 

Sticlele de vin se închid cu dop de plută încă din secolul XVIII. În lume se consumă aproximațiv 30 de miliarde de sticle de vin anual. Astăzi unii consumatori consideră dopul un element lipsit de semnificație neglijând rolul atât de important în păstrarea și maturarea vinurilor de calitate. Din respect pentru dopul de plută încercați să utilizați de fiecare dată un tirbușon profesional pentru îndepărtarea acestuia, apoi reciclați-l.

Cererea pentru dopurile de plută a crescut datorită consumului de vin din țări precum India sau China.

Ce este DOPUL DE PLUTĂ? Unul dintre cele mai extraordinare produse ale NATURII.

Dopul este produs din invelișul exterior al stejarului de plută (Quercus Suber L.),ceea ce înseamnă că este 100% produs în mod natural din țesutul plantei. Este compus ca un fagure de miere cu celule microscopice umplute cu un gaz asemănator aerului și învelit în principal cu o substanță cerată impermeabilă (suberin) și un polimer organic (lignina). Pot fi identificate și alte elemente în compoziția chimică a dopului deși în cantități mai mici cum ar fi  taninii și polimerii .

Un singur centimetru cub de plută conține aproximativ 40 de milioane de cellule, iar într-un singur dop se află în jur de 800 milioane de celule.

Culeși o dată la nouă ani, fără ca  arborele să fie doborât în timpul acestui proces, pluta dă naștere unei vaste arii de produse de la cele mai tradiționale până la cele mai inovative și neașteptate. Principalul produs este dopul de plută, dar nu toată pluta îndeplinește condițiile calitative pentru a fi transformată în acest nobil produs.

Un stejar de plută atinge maturitatea necesară recoltării la vârsta de 25 de ani. Abia de la a treia recoltare, și anume vârsta de 43 de ani al stejarului, care este cunoscut ca ‘’Amadia’’ , acesta îndeplinește standardele de calitate superioară necesară producerii de dopuri.

Pluta rezultată în urma primelor două recoltă ri precum și cea de la baza stejarului devin materie primă brută pentru izolații, pardoseli și produse din diverse industrii (aerospațială, construcții, design, fashion, energie s.a.).

Pluta este recoltată de personal de  specialitate, întotdeauna între lunile mai și august, atunci când copacul este în cea mai activă fază de creștere și este mai ușor să îndepărtezi pluta fără să afectezi trunchiul.

Anul recoltării plutei este marcat pe trunchiul copacului, astfel încât fiecare stejar să fie decojit la momentul potrivit. Bucățile de plută descojite sunt depozitate înainte de procesare, pentru uscare. Pentru a preîntampina riscul de contaminare plăcile se depozitează pe ciment.

Înainte să fie procesate, plăcile de plută sunt puse sub formă de paleți. Astfel sunt pregatite pentru prima fază a procesului de producție și anume aburirea sau fierberea. Se face o selecție atentă deoarece diferă destinația plutei. Unele dintre aceste bucăți de plută vor fi folosite pentru a produce dopurile naturale de calitate superioară, pe când altele vor fi folosite pentru obținerea dopurilor conglomerate.

Stejarul este singurul copac al carui scoarță se regenerează, dobândind după fiecare recoltă o textura mai fină. Dea lungul vieții care durează în medie 200 de ani, un stejar de plută ar putea fi recoltat de aproximativ 17 ori.

Pădurile de stejari de plută ocupă o arie aproximativă de 2,2 milioane  de hectare în bazinul de vest al Mediteranei. Aproximativ 90% din aria de răspândire a acestei specii se găsește în Portugalia, Spania, Maroc și Algeria.

Din totalitatea pădurilor de stejari de plută (Montados), se recoltează anual 340 de mii de tone de plută. Portugalia, este lider mondial în domeniul producerii de plută deținând 50% din producția mondială.

Pluta are două dezavantaje: este relativ scumpă și poate fi contaminată cu TCA (tricloranisol). Acest defect dă vinului note reminescente  de carton umed. Când este prezent în cantități mici în dop poate fi greu de identificat, însa aromele fructuoase în special vor fi afectate și vinul va părea mai puțin fresh. Controlul calității este foarte important pentru a evita răspândirea TCA-ului. (defect de dop)

Producătorii de plută investesc sume considerabile în dezvoltarea de tratamente menite a preveni formarea TCA –ului însă trebuie menționat că în ciuda eforturilor și progreselor în domeniu gradul de succes în combaterea TCA –ului variază.

Ar fi util de precizat faptul că nici un alt alt material artificial sau natural nu are multitudinea de propietăți (compresabilitate, rezistență, flexibilitate) cu care pluta este inzestrată în mod natural.

Cu toate acestea puteți găsi sticle de vin închise cu diverse tipuri de dopuri – de sticlă, plastic, sintetic, cu filet. Sistemul sau tipul de dop este ales de obicei de vinificator în funcție de profilul fiecărui sortiment de vin în parte.

 

Sursa: www.amorimcorkventures.com, www.portugaliacork.com , www.wsetglobal.com .