Pivnițele Rhein & CIE Azuga 1892
Acum aproximativ 5 ani am fost pentru prima dată la Azuga deoarece făceam parte la acel moment din Echipa Cramelor Halewood. O experiență deosebită a fost să descopăr la Pivnitele Rhein o atmosferă de basm. Adiere caldă de vânt, aer curat, linişte, poveşti pline de emoţie, oameni care trudesc la crearea celui mai faimos spumant regal din ţară.
Doamna Norica cu aceeaşi pasiune ca în prima zi de lucru căci este cea mai experimentată din Echipa de la Azuga, ne-a dezvăluit pas cu pas secretele din spatele fiecărei sticle de spumant. Am auzit cuvinte ca: fermentare, remuiaj, temperatură, mucegai, drojdii selecţionate, degorjare, lichid de tiraj, îmbuteliere, etichetare, ambalare, etc şi aşa am creat o compunere ce îmi face sufletul să tânjească după o gură din minunatul spumant.
Povestea Pivniţelor Rhein & CIE Azuga a început acum 120 de ani, scriindu-se istoria celei mai vechi crame din România, unde se produce fără întrerupere vinul spumant după metoda tradiţională – champenoise.
Datorită calitaţilor deosebite ale spumantelor, Pivnitele Rhein & CIE Azuga au devenit în 1920 “Furnizorul Curtii Regale a Romaniei’.Cramele Halewood continuă această tradiţie, redând spumantului RHEIN EXTRA eleganţă şi strălucirea din perioada interbelică.
Pasionaţii vinului au posibilitatea de a vizita o cramă funcţională şi de a regăsi atmosfera autentică a unei fabrici de spumant veche ce continuă să funcţioneze şi astăzi îmbinând cu succes tradiţia cu inovaţia.
Pivniţele, construite la suprafaţa, cu pereţi dubli, cu grosimea de 1,5 metri şi ventilaţie naturală, favorizează dezvoltarea mucegaiului negru atât de benefic menţinerii unui microclimat constant şi oferă condiţii propice pentru producerea şi învechirea vinului spumant fermentat în sticlă. Astfel iarna temperatura nu coboară sub 5 grade Celsius, iar vara sub 12 grade Celsius.
Am revenit la Azuga în 2012 cu ocazia participării mele la Trofeul Someleriei John Halewood, unde împreună cu alţi câţiva colegi ne-am bucurat de atmosfera prietenoasă, personalul foarte bine pregătit, preparatele delicioase pe care le puteţi testa chiar dvs în restaurantul frumos amenajat. Dacă vă hotărâţi să veniţi în vizită la Pivniţele Rhein un amănunt important este că aveţi posibilitatea să înnoptați aici. Eu am stat în confortabila camera denumită simbolic ‘’Chardonnay’’. Camerele poarta denumirile soiurilor de struguri importanți. Sunt o norocoasă căci am fost semifinalistă în cadrul concursului menţionat mai sus şi astfel povestea mea continuă cu următoarea cramă cu care am o legatură de suflet.
S.E.R.V.E. alături de Cramele Halewood au susţinut concursul naţional de somelerie sub egida ASR. Doamna Mihaela TYREL de POIX işi dorea ca în amintirea soţului dumneaei care din păcate, a dispărut dintre noi în anul 2011 – Contele Guy TYREL de POIX să ofere unui tânăr talentat o bursă la London Wine Academy. Mă uitam împreună cu soţul meu la ştiri, se anunţau cu interes internaţional jocurile Olimpice de la Londra şi îmi spuneam – ‘’ ce fain ar fi să ajung la Londra la Olimpiada… mascota să o cumpar…oraşul să-l descopăr, un vis îmi repetam în minte…’’
A urmat ziua marii premieri, erau anunţate locurile câştigătoare, colegii aşteptau premiile şi diplomele, cu fericire mă uitam cât sunt de emotionaţi, urma să se anunţe şi premiul de onoare Guy TYREL de POIX, doamna Mihaela urcă pe scenă şi îmi pronunţă numele, am fost aleasă, urma să plec la Londra, visul meu se împlinise. M-am documentat şi astfel am aflat ca în 1994 ia naștere S.E.R.V.E. (Societatea Euro Româna de Vinuri de Excepție), prima și pentru câţiva ani, singura societate privată din sectorul viticol românesc. Marele debut s-a petrecut tot în 1994, atunci când prima sticlă din gama “Vinul Cavalerului” iese pe piață și devine un succes într-un timp foarte scurt.
Curiozitatea fiindu-mi stârnită am fost în vizită la S.E.R.V.E., unde domnul Rotărescu ne-a dezvăluit secretele din spatele succesului.
Microclimatul din Dealu Mare, similar celui mediteranean, oferă viței de vie condiții deosebite de dezvoltare, în special pentru soiurile destinate vinurilor roșii: mai multe zile însorite (în medie, cu 14 zile în plus față de restul țării), ploi moderate și pământ roditor. Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon și Pinot Noir sunt câteva dintre soiurile care se exprimă cel mai autentic și complex în această zonă, dar şi soiurile albe sunt bine reprezentate aici, prin Chardonnay, Sauvignon Blanc, Fetească Albă și Riesling.
Terroir-ul, suma tuturor particularitățior care influențează gustul și calitatea vinului și care include în mod esențial și factorul uman, este punctul de plecare pentru vinurile bune. Astfel, în alegerea podgoriilor, accentul a căzut pe identificarea locurilor adaptate diferitelor soiuri de struguri.
În Dealu Mare, denumita simbolic “Patria Vinurilor Roșii”, unde soiurile dedicate vinurilor roșii se dezvoltă cel mai bine, S.E.R.V.E. detinand 60 de hectare de viță de vie.
Vă îndemn să iubiți vinul, căci el vă va transmite toate poveștile sale minunate, ce vă pot face viața mai spectaculoasă ! Și nu uitați că un vin respiră, un vin inspiră, un vin crează stări în noi, întocmai ca un om, iar natura ne ajută să înțelegem fericirea și să vorbim despre ea în multe feluri.
În încheiere țin să le mulțumesc încă odată Doamnei Mihaela du Poix și d-lui Savuluescu pentru că au făcut posibilă această experiență memorabila. Și nu în ultimul rând regretatului Doru Dumitrescu – Președinte ASR.
Sperând ca v-am stârnit curiozitatea, pentru o zi cu amintiri de neuitat vă invit să descoperiți împreună cu mine cele două crame în interiorul cărora s-au născut povești și vinuri de excepție.