Una din greșelile frecvente în industria ospitalității este să începi un business fără un studiu complet și complex și să mergi pe principiul ‘’lasă că mă descurc eu după…’’. Majoritatea locațiilor se închid datorită lipsei de personal calificat și managementului defectuos, să nu uităm totuși că omul e cel care sfințește locul.
Așadar, de ce trebuie să începem cu resursa umana? Pentru că este cea mai valoroasă resursă. Oferiți încredere sommelierului. De ce? Pentru că vinul românesc și consumatorul autohton au nevoie de ei – sommelierii, ospatarii etc.
El va ține legatura cu producătorul/distribuitorul de vinuri, el va ști cum să promoveze vinul, va întocmi lista de vin ce trebuie să reflecte meniul, el se va asigura că fiecare client primește informațiile/sugestiile necesare, îl determină pe acesta să revină, să recomande locația sau să scrie un review pozitiv etc.
Când crezi că ai găsit în sfârșit persoana potrivită pentru afacerea ta trebuie să găsești metode de al motiva. Aici vor prima bonusurile din vânzări, cursurile de perfecționare, mediul în care lucrează, echipa etc.
Orice persoana are două tipuri de abilități soft și hard. “Soft skills” acestea țin de competențele interpersonale adesea asociate cu inteligența emoțională: compasiune, tact, asertivitate, relaționare, comunicare activă, creativitate s.a. Cele “hard” sunt cele care țin efectiv de profesie, adică deprinderi, cunoștințe, informații, abilități specifice unui anumit domeniu.
În servicii, cum sunt și cele de somelerie, cele soft sunt mult mai importante decât cele hard. În România 1 din 3 clienti este nemulțumit de calitatea serviciilor din ospitalitate.
Problema celor din domeniu, lucrând direct cu oamenii, este că abilitățile soft sunt greu de învățat și greu de dovedit prin diplome și certificate. Ceea ce nu este bine, pentru că trebuie să îi arăți clientului cât de bine pregatit ești dacă vrei ca acesta să accepte să platească un preț mai mare pentru serviciul pe care îl prestezi. Adică trebuie să te diferențiezi, să înveți să vinzi emoții nu doar produse. Să fii educat.
Ce este și mai curios este că atunci când abilitățile “hard” se îmbunătățesc, o fac în detrimentul celor “soft”. Adică cu cât știi mai multe, cu atât vei fi mai puțin asertiv și răbdător cu clientul.
James Hackman, laureat al premiului Nobel pentru economie susține că: ‘’succesul în viață nu este pregătit doar prin formarea competențelor cognitive, ci este cel puțin la fel de importantă formarea abilităților socio-emoționale.’’ Totodata Hackman trage și un semnal de alarmă: ‘’ cu cât investim mai devreme în formarea acestor abilități, cu atât vom avea beneficii mai mari și cu cât amânăm mai mult aceasta investiție, cu atât pierdem mai mult din beneficiile pe care ea ni le poate aduce.’’
Un somelier nu se formează într-un an de zile învățând din carți de specialitate și trecându-i prin față cât mai multe vinuri pe repede înainte.
În concluzie, un sommelier bun, de fapt un profesionist în industria opitalității, se formează în timp prin acumulări constante, mici și succesive, prin experiența și contactul direct cu vinul, regiunea, cultura și filozofia care stau în spatele acestuia, renunțând totodată ușor, ușor la bariera între consumator și vin.
Sursa: www.provin.ro, http://dagmardv.ro,