Astăzi vrem să îți facem cunoștință cu persoana cea mai dragă din echipa noastră. Este persoana creativă, care vine mereu cu idei noi și care deține cele mai multe informații în legatură cu degustarea vinurilor.
Am realizat un interviu cu Magdalena pe care ți-l recomandăm cu drag. Ne va răspunde la 5 întrebări despre experienţa ei cu sommeleria și despre cum poți realiza o degustare de vin reusită.
Ne poți lăsa și tu întrebările tale printr-un comentariu mai jos, iar Magda va răspunde cu drag la fiecare.
Interviu cu Magdalena Crișan: Sommelier la Tersamonia
1. Tersamonia: Care a fost primul contact cu sommeleria ?
Magdalena Crisan: Fiind născută în Fălticeni, unul dintre orașele importante ale României, în ceea ce privește cultura și știința națională deoarece un mare număr de personalități marcante, scriitori, oameni de știință și artiști, s-au format și au creat în acest minunat oraș; am simțit fiind înconjurată de atâta cultura că vreau să mă îndrept către harul vorbirii căci lumea vinului iți oferă posibilitatea frumoasă de a povesti cu pasiune despre toate elementele care se învârt în jurul acestei arte.
Mereu mi-a plăcut să citesc, să călătoresc, să cunosc oameni noi și dramul de curiozitate m-a împins ca în anul 2006 cand aveam 18 ani să accept un post de consilier în vânzări la Vinexpert, primul magazin specializat de vinuri din Brașov.
Eram în primul an de facultate, am terminat ASE, astfel l-am cunoscut pe Domnul Mihail Aldescu, inginer de industrie alimentară; care, timp de 30 de ani a fost director general şi manager al Întreprinderii Vinalcool Covasna, cu o vastă experiență în domeniu, ce a reușit să-mi transmită pasiunea pentru Licoarea lui Bachus.
De aici parcursul a fost firesc, am întâlnit oameni minunați precum Iulia Gosea, Cătălin Păduraru, Doru Dumitrescu, fiecare în felul sau a pus umărul la dezvoltarea unei echipe profesionale ce s-a născut la Vinexpert.
2. Tersamonia :Care a fost momentul în care te-ai simtit implinita practicând această artă?
Magdalena Crisan: Foarte important în această profesie este să fii un foarte bun autodidact, să ai memorie, să îți placă să asculți, să furi meserie, iar ulterior să rezulte o prezentare care să transmită propria personalitate.
Am participat la foarte multe târguri de specialitate, consursuri, degustări, cursuri unde am acumulat noi cunoștințe, pentru că mereu trebuie să fii informat. Experiența de la Cramele Halewood m-a învățat să am încredere în forțele proprii. În acea perioada am fost semifinalistă la Trofeul Someleriei ediția februarie 2012 și am câștigat bursa Guy Tyrel de Poix (Owner S.E.R.V.E. ) la London Wine Academy.
Am fost cooptată în echipa Terroir Boutique du Vin Brasov, un proiect îndrăzneț și de succes unde am avut primul declic în ceea ce privește profesia de sommelier și încrederea de a reuși pe cont propriu, având acumulată experiența și cunoscând foarte multe persoane din lumea vinului…. așa a început sa ia naștere proiectul de suflet Tersamonia.
Am câștigat prieteni, experiența și împlinire sufletească, toate fiind posibile cu susținerea familiei și a credinței.
3. Tersamonia: Care sunt punctele forte ale unei degustări susținute de către o femeie sommelier?
Magdalena Crișan: Îmi vine să zâmbesc larg când mă gândesc la răspunsul acestei întrebări deoarece locul femeii în această lume încă nu e foarte bine evidențiat.
În România se pune foarte puțin accent pe descoperirea sinelui, pe dezvoltare personală, există o mentalitate bolnăvicioasă și anume ca o persoană să nu încerce să facă mai mult decât este nivelul familial, local sau social, de fapt substratul acestei gândiri este că acea persoană se va schimba și prin schimbarea atitudinii ei, și nu numai, va atrage ca un magnet și alte persoane să se schimbe, iar pentru societatea românească este foarte greu de acceptat schimbarea.
Eu am avut de înfruntat prejudecăți, deoarece lumea vinului este văzută în exclusivitate ca fiind ocupată de bărbați, însă cu puțină răbdare și deschidere succesul a fost și este mai mare în cazul femeii.
Cui nu-i place să privească o femeie frumoasă și desteaptă, vorbind despre vin cu atât pasiune, care are puterea de a atrage atenția mai repede, cu puțin scepticism la început, însă la final iți vine să nu mai pleci acasa. Așadar tot ce e greu este frumos.
4. Tersamonia: Cât de mult contează locația și ținută abordată la o prezentare de vinuri?
Magdalena Crișan: Conform vorbei” haina îl face om’’ este foarte important să fi impecabili, să le fie drag celor din jur să te privească. Legat de alegerea locației este subiectivă.
Dacă avem oameni dragi și de calitate, orice locație poate deveni ceea ce avem nevoie. Sunt multe locuri special amenajate pentru degustari, shop-uri de vin, etc, dar , cu toate acestea, când intri acolo parca nu îți spun nimic… Energia locului și a oamenilor e foarte importantă. Așadar ‚’’omul sfințește locul’’
5. Tersamonia: Care e rolul vinului in viața de zi cu zi ?
Magdalena Crișan: Vinul apropie oamenii, este o ființă vie, se naște, evolueaza si se stinge. Este un foarte bun liant, leagă prietenii, iți transmite o stare de bine, de bucurie asociat cu un preparat culinar potrivit, te ispiră în muncă de creație și are nenumărate beneficii din punct de vedere al elementelor ce ajută organismul să se mențină tânăr și sănătos.
În orice cerc unde sunt oameni, subiectul ‚”vin” este universal, cu toții știm cât de important este un pahar de vin pe zi, ce experiențe frumoase se pot naște în jurul sau, oferind satisfacții atât personale cât și profesionale.
Îmi place să socializez, am întâlnit persoane alături de care împart pasiunea pentru vin, astfel s-a născut Clubul Sommelierilor Corona, cât de curând primiți vești de la noi. Vă pot spune că împreuna formăm o echipa ce se dezvoltă permanent și e neînsetată de cunoaștere.
Vă îndemn să iubiți vinul, căci el vă va transmite toate poveștile sale, ce vă pot face viața mai frumoasă!
Georgia
FELICITARI,Magda!!!!!nu numai ca esti draguta,inteligenta si competenta,dar esti si o fata de isprava,descurcareata si buna prietena!!!succes iti doresc si pe mai departe!
rares
Multumesc pentru complimente Georgia!Succes si tie!