Pentru prietenii Tersamonia
Prima iesire in afara granitelor tarii a fost in Croatia, o tara superba si bogata, cu oameni cumsecade si primitori, un peisaj de vis si mancare ce te unge pe suflet.
Prietenul meu de nadejde, aparatul foto, a fost suprasolicitat, caci la fiecare pas natura era atat de frumoasa incat imi venea sa fotografiez fiecare copac, roca, ochi de apa, oameni, case, unitati de cazare etc
Pasii ne-au purtat catre statiunea Baska Voda. Marea Adriatica incantata la vederea noastra ne chema sa-i atingem valurile, sa-i ascultam vuietul, sa-i privim sclipirile sa ne bucuram impreuna de razele de soare si oamenii dragi de langa noi.
Dupa cateva ore de plaja si scuba diving, pofta de mancare ne-a indrupat catre restaurantul KING din Baska Voda. Am aflat ca fara rezervare in prealabil nu ai sanse sa gasesti o masa libera, asadar constiinciosi si responsabili in drum spre hotel am facut o plimbare si ne-am asigurat locurile la cina ce urma sa o servim.
La orele 20 eram acolo, foarte incantati, caci am stat pe terasa, era acea dulce bucurie din copilarie cand prindeai loc in tren chiar langa fereastra….
Personalul foarte amabil, meniul era in 10 limbi straine, iar din ce am observat noi ospatarii vorbeau cel putin 6. Deoarece am sesizat inediat profesionalismul acestora i-am rugat sa ne recomande preparate specifice zonei. Fara sa stea pe ganduri domnul respectiv ne-a adus sa degustam cateva sortimente de vin locale. Ne-am oprit la Posip, soi alb Croat,produs de Zlatan Otok, de o culoare galben auriu, consistent, bogat in glicoli, mineralitate sustinuta de alcool 13,5%, nas ce aduce a fructe tropicale cu un gust remanent prelung, bine racit 10 grade C a fost punctul culminant al serii, in jurul sau am pornit in depanarea amintirilor si ne-am facut planuri pentru atingerea altor destinatii.
Povestea frumoasa ce ne-a transmis-o Domnul Zoran, a fost despre propietarul cramei Zlatan Otok, Domnul Zlatan Plenkovic, numit vinificatorul anului 2009, fiind foarte respectat in lumea vinului din Croatia.
Interesant este ca minunata Croatie se bucura de aproximativ 300 de zile de soare pe an, climatul cat si solul fiind ideal pentru pastrarea dea lungul anilor a soiurilor locale ce supravetuiesc si in zilele noastre. Soarele, marea si solul fiind factorii principali in obtinerea in final al unor vinuri rosii de exceptie, caci iarna este blanda, temperaturile nu depasesc 10 grade C.
Soiul Plavac Mali fiind unul din cei mai renumite soiuri de pe aceste plaiuri, ce dateaza din anul 1821, traducandu-se in „Micul Albastru”. Acesta produce vinuri cu un continut bogat de alcool, arome si tanini. Acest soi se aseamana cu renumitul Zinfandel.
Dar sa ne intoarcem si la hrana pentru trup si suflet. Prepatatele au fost exceptionale si comanda a fost foarte rapid onorata. Ca sa va fac pofta pomenesc doar de o salata de caracatita la gratar cu uleiuri aromatice, peste pane cu salata verde si cartofi cu rozmarin si ulei de masline, cotlet de porc suculent cu salata de vara si supa de creveti cu smantana si lamaie. Las pozele sa spuna mai multe.
Va doresc sa ajungeţi cu toţii într-o zi la mare in Croatia sa vă bucuraţi de corola de minuni a lumii ….