Cu multă emoţie l-am reîntâlnit pe oenologul Laszlo Veiszenbacher. Trebuie să vă povestesc că degustarile sub marca Tersamonia au debutat pe data de 14 martie 2014, când, am testat vinurile din portofoliul Familiei Hetei. Acum, după doi ani, pe 16 iunie 2016, observ cu mândrie cât de mult a evoluat Laci, atât ca om cât şi ca vinificator, căci ne-a încântat cu cele mai noi creaţii ale sale de la FortSilvan din Camăr, Jud. Sălaj.
Laci ne-a povestit ca au o crama nouă, construită în 2015, toată din piatră, avand o arhitectură unică, ce seamănă cu o fortăreaţă medievală. De fapt, după cum am aflat, proiectul a fost bine gândit, pentru că vrea să sugereze fortăreţa care apără limita nordică a viticulturii româneşti. Crama este săpată în deal, este în formă literei U, având acces în fiecare capăt. Dimensiunile sunt şi ele impresionante, fiecare latură a cramei având o lungime de 25 de metri. Iar deasupra ei a fost amenajată o terasă unde se organizează degustări de vinuri.
Suprafaţa de viţă de vie în exploatare este impărţită astfel: total 36 ha, din care 27,5 ha plantate în anul 2012 şi 6 ha plantate în 2015. 2,5 ha sunt cu struguri de masă.
Soiuri vinificate: Fetească regală, Muscat Ottonel, Riesling italian, Traminer; Merlot, Pinot Noir, Fetească Neagră şi Cadarcă.
Am degustat cu atenţie şi extremă curiozitate:
1. Riesling Italian, cu 11,5% vol.alc., culoare galben verzui, note crude, lime, măr verde, pere necoapte, agrişe, flori de viţă de vie, cu o aciditate ridicată specifică soiului. Final uşor amărui, persistent, un vin care promite. O să-l urmăresc cu siguranţă.
2. Fetească Regală, cu 12% vol.alc. Îmi era dor de vinuri cu un conţinut scăzut de alcool, mai ales în cazul soiurilor albe. Foarte bine răcit, undeva la 6 – 8 grade Celsius, l-am urmărit cum evoluează frumos şi delicat în pahare, note ce aduc a flori de câmp, caise, cireşe albe, uşor vegetal. Fără a avea o intensitate aromatică ridicată s-a făcut plăcut la prima întâlnire.
3. Traminer, cu 13,5 % vol.alc., de data această s-a resimţit bine alcoolul din vin, i-a conferit forţă şi rezistenţă. Exploziv, vesel, visător, temător pe alocuri, am închis ochii şi am resimţit ananas, portocale, ghimbir, aciditate medie, postgust persistent. Un vin ce a atras multe zâmbete. Culoare uşor orange datorită păstrării un timp îndelungat a pieliţelor cu mustul pentru extragerea aromelor la maxim. Preferatul publicului.
4. Muscat Ottonel, 13,5% vol.alc.un vin ce a impresionat plăcut, temperatura potrivită de servire a scos în evidenţa caracteristicile soiului. Am regăsit o tentă de flori de iasomie, litchii, pere foarte coapte, catifelat, uşor crocant, aciditate placută.
5. CADARCĂ Rose a încheiat degustarea. Un vin frumos ca o primavară. Note plăcute de fraguţe, zmeură, cireşe tinere, flori de muşcată, peste un substrat citric, de grapefruit roz. Echilibrat, 11,5 % vol.alc.
Temperaturile ridicate de afară mă îndeamnă să răcesc bine şi apoi să mă răsfăţ cu un pahar de vin dintre cele prezentate mai sus. Ar fi bine să-mi urmaţi exemplul dacă vrei să fiţi fericiţi, căci, aşa cum spunea Dalai Lama
„Drumul spre fericire presupune trei secrete: hotărâre, efort şi timp.”
Eu l-am interpretat aşa: m-am hotărât asupra Rose-ului, am depus un efort (cumpărat, răcit şi apoi am scos dopul) şi am avut timp berechet să-l degust în tihna alături de cei dragi până i-am văzut şi mai dragi.
Îi mulţumesc lui Laszlo Veiszenbacher, Chef Arnie şi tuturor celor care ne-au onorat cu prezenţa.
Până data viitoare puneţi vinul la rece!