România este una din marile țări viticole ale lumii. Aceasta deține în prezent o suprafață de 243.000 ha vie
Avem o vie îmbatrinită, peste 50% din suprafațe având peste 30 ani. Via cu vârsta sub 9 ani reprezintă doar 7% din suprafața totală. 50% din surpafață este cultivată cu hibrizi. ( Hibrid de viță de vie = viță provenită din hibridarea sexuată a unor soiuri nobile cu soiuri sălbatice, cultivată mai ales de agricultorii înapoiați tehnologici și dînd producții de slabă calitate.)
România ocupă în continuare locul 13 în topul celor mai mari producători mondiali de vin.
În Uniunea Europeană, România se află pe locul 5 din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu viţă de vie, după Italia, Spania, Franţa şi Portugalia, şi pe locul 6 la producţia de vinuri.
‘’Mă bucur că au crescut foarte mult soiurile autohtone, o creştere cu 40%, iar la creşterea calităţii au contribuit şi fondurile europene alocate sectorului. Am avut 210 milioane de euro bani atraşi în totalitate în perioada 2007-2013, iar pentru 2014-2020 aceste fonduri au crescut la 250 milioane de euro, adică în jur de 47 de milioane de euro anual”, a subliniat ministrul Agriculturii de la acea vreme printr-un comunicat în anul 2015.
Îmbucurător este că în iunie 2015 a fost lansată cartea „Cramele din România”, o lucrare care prezintă 143 de crame din țara noastră și la care și-a adus contribuția Ministerul Agriculturii. ‘’Industria vinului și cramele din România s-au dezvoltat foarte mult în ultimul timp și românii trebuie să cunoască aceste lucruri. Cartea nu cuprinde doar obiective de producere a vinului ci și obiective turistice.’’ au declarat reprezentanții ministerului. Cei care au lucrat la această carte au fost: Cătălin Dan Boboc, președintele Asociației Degustătorilor Autorizați din România, Cătălin și Daniela Păcuraru, critici de vin și inițiatorii concursului Internațional Wine Contest Bucharest.
Din păcate, volumul nu se găsește în stocul nici unui comerciant de specialitate.
S-a lansat Programul Naţional de Sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014 – 2018.
Pe baza evaluării impactului Programului Naţional Suport 2009 – 2013, prin care sectorul vitivinicol a absorbit, în proporţie de 100%, fondurile europene puse la dispoziţie de Comisia Europeană, Romania a notificat Comisiei Europene Programul Naţional de Sprijin al României în sectorul vitivinicol pentru perioada 2014 – 2018.
Printre masurile de sprijin se numara:
- promovarea vinurilor, prin submăsura de promovare a vinurilor produse în Uniune care constă în acţiuni de informare în statele membre, în scopul informării consumatorilor cu privire la consumul moderat de vin şi la schema de denumiri de origine controlată şi indicaţii geografice, precum şi submăsura de promovare în ţări terţe, în vederea îmbunătăţirii competitivităţii vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau a vinurilor pentru care se indică soiul viţei-de-vie;
- restructurarea şi reconversie podgoriilor;
- asigurarea recoltei;
- investiţii;
- distilarea subproduselor.
Sursa: http://www.madr.ro/
Numarul de crame importante înregistrate în România în anul 2017 :
Analizând aceste date trebuie să luați în calcul că pâna la finalul anului 2015 nu am avut voie să înființăm noi plantații fara a beneficia de acest drept de plantare. Regulamentul Comisiei Europene 479/2008 stipulează că „se interzice plantarea de viță de vie cu soiurile de struguri de vinificație pâna la 31 decembrie 2015”, posibilitatea înființării de noi plantații viticole făcându-se în baza unui „drept de plantare sau replantare” emis în anumite condțtii, foarte strict reglementate și limitate de înseși declarațiile statelor membre în momentul negocierii aderării la UE.
Scopul acestor reglementări este de a menține o suprafață de viță de vie și o producție de vin constante la nivelul întregii comunități europene. (Otilia Chirita in Vinul.ro)
Principalele soiuri nobile de struguri pentru vin înregistrate în cultură în anul 2015.
sursa https://www.winetaste.ro/