Despre Corcova am mai scris în aceeaşi perioadă a anului trecut, ce coincidenţă, nu? Sunt o echipă tânără, iar vinurile lor exprimă vivacitatea şi veselia locului, care de altfel e plin de poveste scrisă şi nescrisă.
În 2005, alături de Șerban Dâmboviceanu, Michel Roy a decis să înceapă o afacere în domeniul viticol – vie și cramă. Pasionat de acest domeniu și conștient de potențialul pământurilor românești, Michel Roy și-a propus să trezească la viață locuri care odinioară produceau vinuri cunoscute la Paris și care acum erau abandonate, în ruină.
Deși oamenii munciseră acele vii, uneori familii întregi se uitau neputincioase la degradarea terenurilor și a clădirilor, iar cei mai mulți dintre ei nu-și găsiseră un alt loc de muncă.
Cât despre istoria acestui loc, influența aristocrației intelectuale a vremii și, mai ales, dragostea lui Bibescu pentru aceste locuri își fac și astăzi simțită vibrația și l-au determinat pe Șerban Dâmboviceanu să transforme o afacere într-un proiect de suflet prin care să arate lumii cât de valoroase pot fi vinurile românești.
55 de hectare de teren au fost replantate cu vițe furnizate de Pepinieres Hebinger din Franța și soiuri existente pe timpul moșiei Bibeștilor – Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Muscat Ottonel, Chardonnay, Sauvignon Blanc – precum și Fetească Neagră.
În plus, cramele construite de prințul Antoine Bibescu au fost refăcute complet în perioada 2008 – 2009, respectând arhitectura inițială, și dotate cu utilaje de vinificație produse de cele mai prestigioase firme de specialitate din Franța și Italia. Vă îndemn dacă aveţi drum prin zonă să daţi o fugă până la cramă. Aveţi ce vedea.
Dintre soiurile enumerate mai sus noi am degustat Muscat Ottonel, Fetească Neagră, Pinot Noir şi un Rose din Syrah, Cabernet Sauvignon si Merlot.
Gazda ne-a fost Casino Vesuvius, locaţie ce ne-a pus la dispoziţie acesorii, de la pahare, decantoare, filtre, aeratoare, răcitoare etc. Să nu mai zic pe pianul super scump care era în imediata apropiere.
Oenolog este Laurent Pfeffer. Care are şi propria linie de vinuri – Catleya Wines.
Pe ring tone-ul de ’’Happy’’ am spart gheaţa cu Muscat Ottonel,
1. Muscat Ottonel – recolta 2013, 12,5% Vol.Alcool foarte bine integrat şi totodata nivel perfect pentru un soi aromat. Culoare galben pai strălucitor, cu o intensitate aromatică bogată. Buchet ce aduce împreună flori de soc, gutuie coaptă, pere busuioace. Bine echilibrat gustativ, apar pe final şi note uşoare de muşeţel. Temperatura de servire bună, de 10 – 12 grade Celsius. Fetelor sigur veţi adora acest vin.
2. Rose – recolta 2014, o premieră pentru noi aşa de început de an şi anotimp răcoros. Vinificat din Syrah, Cabernet Sauvignon şi Merlot. Culoare rose somon. Combinaţia dintre soiuri este perfectă. Syrah ul oferindu-i corp şi structură, Cabernet Sauvignon arome plăcute de vară, căpşuni, fragi iar Merlotul textură catifelată suavă ca de petale gingaşe de trandafir. Aciditate medie, un vin fresh ce emană bucuria trecerii într-un nou anotimp.
3. Pinot Noir – recolta 2011, 13,2% Vol. Alc., un vin mare ca un spectacol de la Metromolitan Opera. De culoare roşu rubiniu, cu tente cărămizii, baricat 12 luni în butoi de stejar franţuzesc, ce i-a impregnat arome terţiare interesante: cuişoare, lemn dulce, trufe albe, nas afumat. Gustativ foarte bogat, alcoolul bine integrat, textura fină, placută, postgust prelung, încă merită păstrat în condiţii prielnice, căci evoluează frumos în următorii 2- 4 ani
4. Fetească Neagră – recolta 2013, 13,6% Vol. Alc. Culoare roşu purpuriu intens, note de prune uscate şi afumate specifice soiului, ceai negru. Gust aromnios ce aminteşte de marmeladă, cireşe negre şi ciocolată neagră.Taninii sunt robuşti, post gust uşor picant, vinul urcă frumos înca 3 – 4 ani.
Preferatul meu este ‚’Sălbaticul ‚’ Pinot Noir, greu de stăpânit şi de înţeles, însă odata ce-l descoperi te va cuceri definitiv.
Pentru prezenţa feminină agreabilă de la degustare îi mulţumesc Elenei Chirculescu, care a dat curs invitaţiei noastre de a se alătura grupului Sommelierii Corona.
De asemena vinurile descrise mai sus le puteţi regăsi în portofoliul Tersamonia.
Va multumesc.
adina
Intr-adevar, fetelor le place muscatul ottonel :)) A fost unul din putinele vinuri consumate la restaurant pe care l-am cautat ulterior in magazin datorita aromelor interesante.
ravoiu laura
Surprinzator desi degustasem cu o zi inainte soiuri asemanatoare ne au impresionat placut vinurile de la Corcova
Florean Andrei
Magda tin sa iti mulțumesc, in numele întregii echipe Vezuvius, pentru cuvintele de laudă. Ma bucur ca v-ati simtit bine la noi, si astept cu nerăbdare revenirea
Florean Andrei
Magda tin sa iti mulțumesc, in numele întregii echipe Vezuvius, pentru cuvintele de laudă despre locatia noastră. Si bineînțeles Elenei Chirciulescu pentru vinurile cu care ne-a delectat. Astept cu nerăbdare revenirea!
Cosmin Filip
Sub efectele minunatei serate traite si pentru ca „In vino veritas!”, cred ca parerea celor de la Corcova trebuie sa fie:
„Veni, vidi, vici!”
Texttul de mai sus trebuie consumat responsabil.