Tersamonia

Corcova Roy & Dâmboviceanu


Slide2

Renaşterea vinului de la Corcova s-a produs începând cu 2005 o dată cu achiziţionarea vechii crame (construită de prinţul Anton Bibescu) şi a unei suprafeţe de 55 de ha. ce a fost plantată treptat în anii 2006-2010 cu material din Franţa. Accentul a căzut pe soiurile internaţionale: Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Syrah, Pinot Noir, Muscat Ottonel, s.a. Prima recoltă a fost scoasă pe piaţa în 2008.

Meleagurile sunt încărcate de istoria familiei Bibescu, mai ales a lui Anton Bibescu (1878-1951), avocat, diplomat şi scriitor; bunicul său a fost principele Gheorghe Bibescu; de-a lungul carierei diplomatice a fost trimisul României la Londra, Washington şi Madrid; a fost căsătorit cu Elisabeth Asquith, fiica premierului britanic H.H. Asquith, şi prieten bun cu Marcel Proust şi Mihail Sebastian;

Vechea cramă, aflată într-o stare avansată de degradare, a fost refacută şi modernizată în perioada 2008-2009, fiind apoi dotată cu utilaje şi echipamente tehnologice de ultimă generaţie, cât şi conforme standardelor europene.

Oenolog a fost numit Laurent Pfeffer, originar din Franţa, ce şi-a început cariera în vestitul Bordeaux, unde a lucrat timp de 4 ani, iar filozofia sa este ‘’aceea de a găsi echilibrul ideal între principiile clasice de vinificare ale fiecărui soi și specificul terroir-ului.‘’

Existenţa unor plantaţii viticole pe actualul teritoriu al denumirii de origine controlată “MEHEDINŢI” este consemnată încă din cele mai vechi timpuri. Printr-un document din 8 ianuarie 1407, Mircea cel Batrân (1386-1418) dăruieşte şi întăreşte mânăstirii Cozia un obroc* (portie,ratie) anual de grâu şi vin.  În anul 1900, C.V. Munteanu şi C. Roman, într-o lucrare intitulata “Vinurile României„.

20140211_160258Vinurile obţinute în această podgorie sunt vinuri alcoolice, corpolente, bogate în extract şi cu un conţinut ridicat în substanţe minerale, fapt datorat aşezării plantaţiilor pe soluri brun-roşcate şi cernoziomurile levigate, ambele fiind avantajate de textura mijlocie, local grosieră, sau argilolutoasă,caracteristicile fizice şi chimice ale acestor soluri fiind dintre cele mai favorabile pentru cultura viţei de vie.

Reunind într-un tot unitar caracteristicile arealului din Mehedinţi cât şi urmele lăsate de Familia Bibeştilor nu pot să zic decât că vinurile produse de Corcova  Roy & Dâmboviceanu  pot reprezenta cu mândrie peste hotare imaginea României viticole.

Cu vinurile lor m-am întâlnit în 2009, cu bucurie aflând că avem încă un stâlp de sprijin al viticulturii din Mehedinţi, după Oprişor şi Domeniile Vânju Mare.

Am rămas cu gânduri dragi şi vesele papile în urma degustării Chardonnay-ului din 2012, ce mi-a oferit senzaţii ce m-au teleportat în copilărie – de iasomie şi mere Golden Delicious în special, provenite de la Staţiunea de Cercetari si Producţie Pomicola Fălticeni, oraşul meu natal,  unde se organizează an de an Târgul Mărului. Totodata în anii ’90  zona Fălticeni se putea lăuda cu una dintre cele mai mari producţii de mere atât la nivel judeţean cât şi naţional.

Aşadar vinul naşte amintiri, poveşti, emoţii, care nu fac decât să ne scoată la iveală sensibilitatea, rădăcinile şi intensitatea trăirilor.

Trebuie să pomenesc de un lucru în premieră şi anume degustarea primului Rose – recolta 2013. UN VIS pot spune, am închis ochii şi m-am trezit într-o gradină cu primele fructe roşii din an, capşuni micuţe, bine coapte şi aromatice, fragi parfumati dar şi senzationalul pepene rosu, ce oferă senzaţie de răcoare şi tonifiere. Chiar şi acum când scriu aceste rânduri sunt cu gândul la el, nasul şi gustul s-au completat de minune, ca într-o înlanţuire puternică ce emană forţa şi vivacitate.

Odata ce regaseşti aceste caracteristici simţi că poţi cuceri lumea, că poţi forma legături strânse cu aproapele, căci te îmbie la poveşti atunci când îl ai alături, alcoolul fiind foarte bine integrat, dând astfel frâu liber aromelor primare, secundare şi terţiare.

20140211_160350Închei cu un cupaj frumos, Cabernet Sauvignon cu Merlot, recolta 2009,  având la activ o medalie de aur la un concurs naţional în 2011. Am observat că a fost îmbuteliat abia in 2011, astfel stând la maturat în sticla s-a dezvoltat frumos, născându-se arome de ciocolată neagră, ceai negru şi tabac.

Vă îndemn să vă imprieteniţi cu vinurile produse de Corcova, nu veţi regreta,  din contră vor stârni respect şi şarm.

Multumesc Crocova, multumesc Elenei Chirculescu pentru această şansă.

Magda Crisan                                                                          11.02.2014