Tersamonia

Melgis, Fetească Neagră, Petrovaselo – cel mai bun vin roşu românesc pe care ţi-l recomandăm


cel mai bun vin rosu romanescFeteasca Neagră este un soi autohton de mare valoare, însă acesta se exprimă uşor atipic. Culoare roşu-rubiniu strălucitor, cu un nas ce îţi aminteşte de vişinele din compot, mure şi afine. Gustativ se exprimă printr-o fineţe în arome ce aduc a cuişoare şi scorţişoară, lemn dulce şi dulceaţă de cireşe amare. Are o textură mătăsoasă, feminină, exprimându-se cu eleganţă şi fineţePost gust prelung.

Melgis, Fetească Neagră, Petrovaselo – cel mai bun vin roșu românesc pe care ți-l recomandăm din portofoliul TERSAMONIA.

De ce credem noi că este cel mai bun vin roșu românesc:

Sursa: Wine Delivery Fetească Neagră soi de viţă de vie nobilă pentru vinuri roşii de înaltă calitate este cunoscută ca soiul port-drapel al României, dând naştere la vinuri remarcabile de o calitate deosebită .

feteasca neagra clona cel mai bun vin rosu romanesc

Strugurii aparţinând acestui soi au un ciorchine de mărime mijlocie şi formă conică, cu boabele aşezate compact. Bobul este sferic, cu o pieliţă groasă, de culoare negru violaceu. Greutatea medie a unui ciorchine este între 190 si 230 grame. În ultimii 10 ani soiul autohton de struguri Fetească Neagră a înregistrat o creştere importantă atât în popularitate cât şi în calitate, vinurile roşii obţinute din acest soi ajungând să fie puncte forte pentru producători de vinuri din România, atât din punct de vedere al calităţii cât şi al preţurilor.

Restaurantele şi magazinele de specialitate sunt invadate de vinurile obţinute din acest soi, care datorită atenţiei mărite acordate esteticii, căci etichetele sunt realizate într-un stil aparte de Ciprian Paleologu, Horaţiu Mălăele ş.a. sunt mult mai atractive pentru cumpărători mai ales cei care iubesc soiurile autohtone. Acum 9 – 10 ani vinurile obţinute din Fetească Neagră au fost folosite în cupaje sau asamblaje alături de soiurile consacrate Cabernet Sauvignon şi Merlot, însă pe parcurs producătorii au prins curaj, oenolofii s-au şcolit în străinătate, astfel au lansat pe piaţă şi vinuri obţinute 100% din Fetească Neagră.

Tot mai mulţi specialişti din lumea vinului (în special din străinătate) au văzut în Feteasca Neagră principalul motor care ar putea propulsa imaginea vinurilor romaneşti la export, soiul având potenţialul de a reprezenta România după modelul Juhfark – Ungaria, Carmenere – ChileMalbec – ArgentinaPinotage – Africa de Sud s.a. Centrul viticol în care se spune ca s-ar fi “născut” Feteasca Neagră este localitatea Uricani, judeţul Iaşi. Soiul fiind cultivat pentru o perioadă foarte îndelungată de timp în această regiune viticolă – al Dealurilor Moldovei ajungând mai  târziu în Muntenia, Oltenia şi Dobrogea iar mai apoi în Banat, Transilvania şi Crişana.

Dealul Mare dă naştere în acest moment la cea mai remarcabilă Fetească Neagră. În prezent soiul e plantat în toate regiunile viticole, însă pe o suprafaţă destul de redusă. Suprafaţa plantată cu Fetească Neagră existentă în România în anul viticol 2010-2011 conform (Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole) este de aproximativ 2400 ha. În funcţie de zona în care a fost cultivată Feteasca Neagră a fost cunoscuta în popor şi sub alte denumiri (sinonime) cum ar fi: Poama fetei negre, Păsăreasca neagră, Coada rândunicii.

În Marea carte de degustare a vinurilor, d-l Prof Viorel Stoian ne transmite faptul că vinul obţinut din Fetească Neagră ’’are un caracter olfactiv specific, care sugerează mirosul de prune uscate, câştigând prin învechire uşoare nuanţe de scorţişoară.’’deja simt nevoia de a deschide o sticlă de Fetească Neagră! Vă doresc inspiraţie în alegerea vinului potrivit pentru dumneavoastră şi ţineti cont de regula de bază: Delectaţi-vă cu un pahar de vin doar în compania unei persoane dragi.

În continuare te invit să împărtăşeşti cu noi printr-un comentariu mai jos care este din punctul tău de vedere cel mai bun vin roşu românesc?