„Un vin de calitate se face din struguri pe măsură”
În ultima zi a lunii iulie la invitaţia lui Marian Ivănescu am participat în calitate de pasionată de vinuri la o degustare a vinurilor ALIRA. Stiaţi ca vinul a primit numele ALIRA, ca un tribut adus localităților Aliman și Rasova, în apropierea cărora s-au plantat noile vii. Cel care se ocupa de aceste minunate minuni ale lumii este oenolog francez Marc Dworkin.
Am aflat că primul lor vin lansat pe piață a fost Alira Merlot 2009, că doar trei soiuri de vin constituie plantația actuala şi anume: Merlot (47 ha), Cabernet Sauvignon( 23 ha) și Fetească neagră (10 ha). În total, 80 de hectare de vie îmbogățesc peisajul de la Aliman, Dobrogea. Înaintea începerii plantării viei de la ALIMAN, în 2006, terenul a fost supus unor studii detaliate ale solului și climei. Un respect deosebit este oferit strugurilor ce sunt culeşi manual, în lădițe de 7-9 de kilograme, pentru ca în cramă să ajungă cât mai puțin afectați de manipulare.
La Terroirs Boutique du Vin, unde s-a ţinut degustarea au fost prezenţi doar tineri frumos îmbrăcaţi, pregătiţi să afle informaţii preţioase însă mult prea parfumaţi unii dintre ei. Aşadar posibil să fi fost influenţată de arome externe atunci când am degustat vinurile. Am început sensibil cu:
- ALIRA Rose 2013 Plantație nouă, a patra recoltă. Cupaj din Cabernet Sauvignon 70% și Fetească Neagră 30%.Un rose cu o explozie de note florale. Mariajul dintre Cabernet Sauvignon şi eleganta Fetească Neagră creează un vin ALIRA Rose proaspăt și vibrant, cu arome intense de fragi si zmeura. Alcoolul bine integrat, aciditate vioaie, perfect pentru zilele călduroase de vară. Amintesc că a fost deschisa o sticlă de magnum (1,5 l).
- ALIRA Tribun 2011, Cupaj de Merlot, Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră. O parte din vin a fost maturat pentru 3 luni în baricuri de stejar franțuzesc. Restul vinului a fost păstrat în tancuri de inox, Un vin elegant și catifelat, care etalează note intense de fructe de pădure, vișine și ciocolată neagră, învăluite de taninurile fine din strugurii culeși la maturitate deplină.
- ALIRA Merlot 2010 A doua recoltă din plantație nouă. 100% Merlot. Învechirea s-a făcut timp de aproximativ 10 luni în baricuri de stejar franțuzesc: baricuri aflate la a doua și a treia utilizare. Arome intense, gemoase de dulceaţă de vişine, cu sub-tonuri de frunze de nuc, ciocolată şi cuisoare. Atacul porneşte dulceag, plăcut şi moale. Un vin cu personalitate ce merita incercat măcar o data. Favoritul meu!
- ALIRA Grand Vin Cuvee 2011 – Deschis cu cel putin o ora în avans.Un vin complex, cu taninuri rotunde şi moi. Vinul ia amplitudine în gust, unde, pe lângă fructe negre supra coapte şi cafea, regăsim note de mentă, de lemn dulce şi de condimente. Cupaj din Merlot, Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră.50% din vin a fost maturat în baricuri de stejar franțuzesc la a doua utilizare, restul în baric de stejar franțuzesc la a treia utilizare, timp de 14 luni. Ediție limitată: 32 500 sticle. Acest mare vin are potențial de învechire şi mai poate fi păstrat (în condiţii specifice) între 5 și 10 ani.Vin obținut dintr-o plantație tânără.
- ALIRA Concordia 2012 – Acest vin l-am regustat acasă în linişte. M-am gandit ca fiind o premiera trebuie să-i acord atenţia cuvenită. Primul nas m-a dus cu gândul la aroma puternică a vişinelor din vişinată. Corpolent, tanini fini şi cu un nivel al alcoolului ( 13,7% ) bine integrat. Treptat în acest cupaj de Fetească Neagră şi Cabernet Sauvignos şi-a facut simţită prezenţa notele de dulceaţă de cireşe amare, finalul fiind uşor afumat. O adevarată armonie în pahar. Îl văd evoluând tare frumos.
Că tot am pomenit de Concordia se pare că în Roma Antică Concordia era zeița care personifică armonia în căsătorie și în societate. Echivalentul ei grecesc este de obicei considerat ca fiind Harmonia.
Daţi fuguţa şi cumpăraţi o sticla, doua din acest vin pentru a vă merge bine în căsnicie. Posibil soţia, soţul să vă întrebe care este ocazia, însă nu uitaţi că în fiecare zi puteţi să vă bucuraţi de viaţă, familie şi iubire, fără a avea neaparat un motiv anume.