Pentru că trăim într-o perioadă unde gadget-urile ne fac viaţa mai uşoară iar timpul este din ce în ce mai preţios vă prezint mai jos 10 accesorii ce nu trebuie să-i lipsească unui fan al vinului.
De când mă ştiu am auzit/văzut cum sunt păstrate ‘’colectiile’’ de diverse sticle de vin şi mai ales servite/asociate.
Aşadar doresc să spargem împreună câteva mituri. Astfel nu orice sticlă de vin poate fi păstrată la infinit în bucătărie pe cel mai vizibil raft în cea mai mare caldură. Doar dacă vă leagă o anumita amintire de o anume sticlă de vin puteţi să o păstrati, însă cu riscul de a se degrada.
Nu uitaţi că vinul este o fiinţă, se naşte, creşte/evoluează şi se stinge. Sunt variante ce pot fi păstrate, de regulă găsiţi scris pe contraetichetă, de multe ori preţul vă poate transmite acest lucru, o sticlă pe care aţi dat mai mult de 70 ron (vin roşu sau de desert) sau o achiziţionaţi dintr-o sursă sigură, de exemplu chiar de la o cramă, unde vinificatorul vă sugerează cât poate fi învechit acel vin.
O să abordăm acest subiect mai pe larg, cu toate amănuntele într-un alt articol. Mai jos vrem să-ţi prezentăm care sunt cele mai importante 10 accesorii pentru vin care ar trebui să le aibă orice pasionat de vin în România.
10 accesorii vin pentru o seară împlinită
Acum legat de păstrare, ideal ar fi să vă achiziţionaţi un mic FRIGIDER cu o capacitate de 15 – 20 de sticle şi să-l reglaţi la o temperatură generală de 12 grade C. Acestea de regulă au un geam fumuriu pentru evitarea pătrunderii luminii. Poziţionaţi-l într-un loc lipsit de vibraţii, iar sticlele stau în poziţie corectă pe orizontală, lichidul fiind în permanenţă în contact cu dopul, evitând astfel un posibil defect de dop.
Dar haideţi să ajungem la momentul în care dorim să savurăm un pahar de vin. Primul pas după o decizie grea în care ne hotărâm ce să deschidem din multitudinea de oferte este să tăiem capişonul de plastic sau aluminiu de pe buza gâtului sticlei.
Fie vă folosiţi de fir în cazul în care acesta există, însă pentru o modalitate mai eleganţă folosiţi un FOIL CUTTER, acesta taie uniform folia protectoare.
Am ajuns la momentul mult aşteptat şi anume scoaterea dopului. Pe lângă TIRBUŞONUL classic care este simplu ca aspect vă recomand o variantă practică şi rapidă, vârful spiralei atinge exact centrul dopului astfel acesta este extras perfect. Chiar şi femeile mai puţin experimentate se vor descurca mai bine cu ajutorul acest accesoriu.
Pentru a vă impresiona invitaţii/musafirii ataşaţi sticlei un TERMOMETRU, pentru a urmari în timp real temperatura vinului. Este elegant şi uşor de folosit. Pentru menţinerea unei temperaturi corecte şi constante folosiţi un RĂCITOR sau o FRAPIERĂ, ambele fără a fi necesară gheaţa căci sunt prevăzute cu un gel care odată îngheţat în avans va răci uşor sticla de vin. Wine Cooler-ul se păstrează în congelator, iar în momentul în care se doreşte utilizarea acestuia, pur şi simplu se îmbracă sticla de vin, răcind-o în 5 minute. Produsul este reutilizabil, fiind extrem de eficient.
Pentru dezvoltarea aromelor în special la vinul roşu dar şi la alb este necesar să folosiţi pahare de sticlă potrivite. Cunoaştem faptul că vinul alb, chiar dacă va fi servit la temperatura indicată, odată ajuns în PAHAR va iîcepe să se încălzească. Astfel, pentru o servire optimă, avem nevoie de un pahar mai mic decât cel pentru vinul roşu.Deoarece e nevoie de o suprafată de contact cu aerul mai mare în cazul vinului roşu şi mai mică în cazul celui alb/rose.
Până să ajungă vinul din sticlă în pahar un ajutor real vi-l poate oferi un DROP STOP, mai exact un antipicurator, salvând astfel faţa de masă de pete sau rochiţa iubitei. Acest dispozitiv vă ajută să serviţi cu precizie, vinul curge uşor în pahar, fără să facă spuma sau nedoriţii bulbuci. Vă reamintesc vinul este viu, trebuie tratat gentil şi corect.
Şi nu în ultimul rând dispozitivul RESPIRO. Aeratorul de vin are deja beneficii dovedite. Simpla aerare a unui vin îi va evidenţia gustul şi aroma proprie. Pentru depozitare şi învechire, vinul este păstrat în sticle închise ermetic într-un mediu lipsit de oxigen. Aerarea vinurilor roşii dar şi unele vinuri albe eliberează aroma şi buchetul, fiind cea mai simplă metodă de a adauga plăcere în momentul degustării vinului.
Atunci când nu este timp pentru decantarea vinului tu poţi încă să te bucuri de aceasta experienţă utilizând acest model de aerator. Acesta aplică Principiul lui Bernoulli sau teorema lui Bernoulli evidenţiază relaţia dintre presiune, viteză şi înălţime pentru un fluid cu o curgere constantă. O consecinţă a acestui principiu constă în faptul că, în cazul unui curs orizontal, pe măsură ce viteza fluidului creşte, presiunea exercitată de acesta scade. (mecanica fluidelor)
Și la final pentru că este important ca vinul să își păstreze proprietățile și calitățile nealterat vă recomand pompa de vin, pentru păstrarea unei sticle deschise unde vinul nu a fost consumat în totalitate. Pompa pentru vidat extrage aerul din sticla de vin deja deschisă și o resigileaza cu un dop de cauciuc reutilizabil. Dopul se așează pe sticlă și se extrage aerul, folosind pompa. Indicatorul de vid, va emite un sunet atunci când este atins nivelul optim de vid.
Procedeul ajuta la încetinirea procesului de oxidare.
Dacă te interesează unul dintre aceste accesorii pentru vin de mai sus, poti intra pe pagina noastra cu accesorii să afli mai multe detalii.
În continuare te invit să ne spui parerea ta despre accesorii printr-un comentariu mai jos!