Shelly Palmer, autor American de specialitate, arată că, în primul rând, progresul tehnologic nu e nici ceva rău, nici ceva bun, pur şi simplu acesta există. Nu te ajută cu nimic dacă deplângi vremurile de mult apuse. Cel mai productiv este să te adaptezi noilor tendinţe.”Adaptarea la schimbare constă şi în faptul de a identifica modul în care oamenii şi roboţii pot coexistă şi colabora. E un lucru delicat, dar nu imposibil. Trebuie să ştim modul în care tehnologiile noi vor prelua anumite sarcini făcute de oameni şi să anticipăm ce task-uri vor fi automatizate. E la fel de important să ne dăm seama cum se poate dezvolta un parteneriat productiv între oameni şi roboţi„, afirmă specialistul.
Astfel, robotul umanoid Pepper și-a făcut debutul în Europa la sfârșitul anului 2015, ajutând clienții unui supermarket francez să aleagă sortimentele de vin dorite, a confirmat producătorul său, Aldebaran Robotics: „Principalul obiectiv este să distrăm oamenii și să vedem cum reacționează când văd un robot într-un magazin„, a declarat pentru AFP Magali Cubier, director de marketing la Aldebaran. Șapte roboți au fost amplasați în diferite raioane ale unui magazin Carrefour din Claye-Souilly, fiind programați să sugereze rețete culinare, să dea sfaturi în privința vinurilor sau să evalueze gradul de satisfacție a consumatorilor. Prețul unui astfel de robot ajunge la 1.500 de euro/unitate.
Un alt tip de robot ce utilizează de data aceasta tehnologia prin fibră optică a fost utilizat de producatorul Hall Wines din Napa Valley – California. Mai exact robotul înlocuieste sortarea manuală a strugurilor cu cea inteligentă, astfel fiind create primele sticle de vin ‘’High Tech’’.
Mai exact robotul captează 10.000 de secvențe pe secundă și analizează fiecare strugure instant, selecționând doar pe cei care îndeplinesc standardele impuse prin programarea creată de oenologul Steve Leveque.Un jet de aer puternic înlătură strugurii neconformi.În acest mod se realizează o sortare precisă care va duce la obținerea unor vinuri cu calități organoleptice deosebite.
Robotul îndeplinește munca echivalentă a 60 de persoane în cateva ore. Producatorul de vin se așteaptă ca amortizarea investiției să fie facută în cațiva ani. Deja 8 producători din Napa Valley au investit în tehnologia robotică. Viitorul producerii vinurilor din zona îl reprezinta roboții iar viitorul este prezentul!
Lăsând la o parte inteligența artificială va prezint în rândurile următoare trei aplicații mobile interesante ce merită atenția pasionaților din domeniu. Somelierul virtual se numește PIVOT NOIR (peste 1000 utilizatori) și este o aplicație de mobil/ tableta foarte interesantă. A fost lansată în anul 2015 .Aplicația este free și 100% românească.
Cum te poate ajuta Pivot Noir ?
– îți găsește vinurile preferate;
– îți oferă un sistem de rating personalizat;
– îți arată care este cel mai apropiat restaurant care are în meniu vinul tău preferat;
– te ajută să-ți alcătuiești o lista personală de vinuri;
– îți oferă informații din lumea vinului;
– îți oferă un sistem de căutare și filtrare a vinurilor;
– îți prezintă asocieri culinare;
– îți caută vinul dorit și îți compară prețurile;
– îți oferă acces la o sumedenie de vinuri atât din România, cât și din străinătate.
WINEBOOK
Un jurnal virtual ce vine în întampinarea consumatorului ce dorește să afle date tehnice despre vinurile degustate în avans daca e posibil, să-și noteze impresii, să le dea un rating eventual, și apoi să salveze toate aceste informații pentru folosire ulterioară iar pe de alta parte organizatorul/producătorul dorește să afle impresiile celor ce au interacționat cu vinurile. Pentru a multumi si pe unii si pe altii a fost gandită aplicația Winebook ce deja are un real succes odată cu lansarea din aprilie 2015. Cu atât mai mult un brașovean, pasionat de vinuri a înteles și apoi a venit cu o soluție zic eu ingenioasă și foarte utilă. Disponibila in Google Play si în iOS (peste 1000 de utilizatori) aplicatia promite să facă fericit fiecare utilizator ce își descarcă aplicația, creează un user, si apoi face „check-in” la evenimentul respectiv prin scanarea unui cod QR .
VIVINO WINE SCANNER
Încerci să descoperi farmecul unui anumit sortiment de vin?! Fă-ţi repede un cont pe Vivino , cel mai downlodat wine app.
- Îți oferă o listă cu magazinele sau localurile din zona în care te afli;
- Îţi pune la dispoziţie listele de vinuri, îţi oferă şi descrierile acestora, prețurile, dar și evalurări;
- ai posibilitatea de a scana eticheta și vedea care sunt evaluările celorlalți utilizatori din aplicație și prețul mediu al acelui vin;
- cei de la Vivino urcă zilnic articole utile din domeniul vinului.
În concluzie sa nu uitați că atât roboții cât și aplicațiile mobile sunt create de catre oameni, vinul este și va rămâne o experiență personală, nu puteți privi prin prisma trăirilor altora, sau prin a vă lasa influențați de obiectivismul unora.
Așadar nu încercați să înțelegeți vinul decât prin proprii ochi, suflet, împrejurări, sistem de valori, pregatire etc. Vinul cel mai bun este cel care îți place ție, fie că are sau nu puncte Parker, medalii, stele, raiting-uri, căci vinul se trăiește, se descoperă, se iubeste, se savurează, se povestește, se întrebă.
Sursa: www.agerpres.ro , https://wineful.ro, http://www.provin.ro/