Tersamonia

Degusta Vinul Moldovei


 

Încercaţi vinurile din Republica Moldova şi veţi rămâne uimiţi!

ПечатьDacă vă întrebaţi de ce am ales să organizez o degustare cu vinurile din Rep.Moldova va ofer in randurile ce urmeaza motivatia:

Sursa: www.provin.ro

Curiozităţi:

Am degustat:

1. Chateau Vartely, vin spumant alb Brut.  Un vin spumant încântător cu bule fine şi perlaj de lungă durată. Culoarea limpede galben-pai, împreună cu un buchet bine echilibrat cu aromă de pâine prajita, cu nuanţe de flori de camp şi mere verzi. Final armonios şi placut. Vinul este produs din 100%  din soiul Pinot Noir, prin metoda „noir sur blanc” cu maturare de 12 luni in sticla. Trebuie servit bine racit (8 grade Celsius) intr-un pahar tip fluta cu o zmeura zemoasa in el.

a353896708ab27ded7fa186c6b2246ff

2. Pinot Gris de Purcari este ca atingerea toamnei: lin, cald, enigmatic. Are o culoare galben-aurie şi o aromă proaspătă ce aduce a piersici bine coapte, pere zemoase si nectarine. Gustativ este revigorant, usor sarat. Aciditate ridicata, postgust prelung. Un vin foarte frumos. Poate va intrebati daca exista vreo diferenta intre Pinot Grigio si Pinot Gris sa stiti ca nu exista. 

3. INDIVIDO. Traminer 85% cu Sauvignon 15%. Are 14,5% volum alcool, aromele florale ale Traminerului pun în evidenţă prospeţimea moale-minerală a Sauvignonului, cu note delicate de citrice, creând un vin cu adevarat elegant. Gustul de fructe galbene coapte, de toamnă şi struguri albi, combinat cu senzaţii amărui şi aciditate mare. Este amplu fără a fi intens, ceea ce nu întâlneşti foarte des.Vinul în proporţie de 100%  a fost păstrat timp de 6 luni în baricuri noi de stejar. Bine racit este minunat!

4. Gitana Winery. La Petie Sophie. Un cupaj din Chardonnay, Fetească regală şi Riesling de Rhin. Este un vin cu un buchet intens, arome de trandafir, flori de salcâm, completate cu nuanţe fine de vanilie şi citrice. Gustativ este complex cu nuanţe ce amintesc de grapefruit si rucola. Aciditate echilibrată şi post gust mediu. Vinăria Ţiganca a fost fondată în 1953, fiind cel mai mare combinat de vin din Sudul Moldovei. Din anul 1997 a fost achiziţionat de familia Dulgheru. Printr-un amplu proces de reconstrucţie şi retehnologizare, urmat de un proces de noi plantări în arealul Valul lui Tarian,vinurile reuşind să cuprindă în esenţa lor specificul şi caracterul zonei din care provin; în prezent deţinând 360 de ha de viţă de vie în proprietate.

5. Purcari. Freedom Blend – un asamblaj de trei soiuri indigene ale naţiunilor care au avut (şi au încă) probleme cu Mama Rusia. Cele trei soiuri care alcătuiesc vinul sunt: Rară Neagră (Republica Moldova) – 50%, Bastardo  adoptat de Ucraina ca soi national 5% şi Saperavi 45% reprezentând inima Georgiei. Rotund, catifelat, cu note de  fruct roşii coapte, cu iz de vanilie şi cacao care dau spre  gem, condimente fine , corpolentă medie şi un twist acid-tonic spre final. Abordabil, uşor amorf, dar plin de fruct şi cu o personalitate uşor aparte faţă de clasicele cupaje din soiuri internaţionale. II felicit pentru acest cupaj curajos si plin de caracter. Urmariti Purcari │ Manifest Pentru Neschimbare │Glossa.

6. Chateau Vartely. TARABÓSTES  a fost numele, dat de romani, aristocraţilor geto-daci şi ales special pentru a evidenţia nobleţea acestui vin. Raritatea şi rafinamentul al acestui vin este accentuată prin înnobilarea cu Syrah al cupajului din Cabernet Sauvignon şi Merlot. Produse în cantităţi limitate, circa 8-9 mii de sticle anual, vinurile din colecţia „TARABOSTE” au devenit un triumf al gustului, fapt demonstrat de premiile şi distincţiile pe care le-a obţinut de-a lungul timpului. Necestita o foarte buna aerare si multa rabdare!

7. Gitana Winery. Saperavi. Strugurii au fost recoltaţi manual, în timpul  fermentării sunt  folosite doar drojdii indigene. Acest soi de vin emite o simfonie de arome, intensitatea cărora este cu adevărat surprinzătoare şi unică. Un vin cu caracter, structurat, în care poate fi simţit parfumul dinamic al cireşelor negre, ce alternează cu aroma îmbietoare a fructelor roşii de pădure, a grapefruitului şi vişinelor. Conţinutul considerabil de alcool este îmblânzit de caracteristicile taninoase ale vinului, care aplatizează gustul acestuia, oferindu-i o compoziţie fină şi eleganţă. Aroma sa picantă emite note de piper alb şi ienupar, care durează la nesfârşit. Alcool 13.50%, An 2012. Preferatul publicului!

Multumesc pentru sprijin producatorilor/distribuitorilor acestor vinuri.


Fiind o degustare specială am prezentat în premieră la Braşov paharele POINTER, create de românca Ramona Enache, aceasta declarând: „Pointer s-a născut dintr-o nevoie personală, ace­ea de a bea vin în parc sau oriunde în mediul exte­rior, cu stil. Îmi luam mereu cu mine paharele de vin cu picior când ieşeam cu prietenii în parcurile din Amsterdam, după birou. Într-o seară, în 2014, paharul s-a vărsat de prea multe ori în iarbă şi, în vir­tutea momentului, mi-am imaginat un pahar care poate fi înfipt în pământ, pentru a putea preveni astfel de evenimente nefericite“

Video POINTER wine glass

20150517-IMG_9335-lores

Dacă doriţi să achiziţionaţi un astfel de set de pahare scrieţi-ne la: contact@tersamonia.ro

Pentru ca a fost ziua lui Chef Arnie, am încheiat seara cu o porţie delicioasă de tort şi arhi cunoscutul ‘‘La Mulţi Ani!”

Mulţumesc din suflet pentru că ne sunteţi mereu alături!

Fotografii de la degustare

rep  mold