Tersamonia

Top 3 rose-uri ce trebuie să le testezi sezonul aceasta


Având în vedere că odată cu trecerea echinocțiului de primăvară gândul mi-a zburat involuntar la natura renascută ce ni se dezvăluie cu multe flori în jur, iarba proaspăt încolțită și miresme îmbietoare, nu putea să nu mi se facă poftă de rose.

În luna martie femeia este cea care se află în centrul atenției, însa rose-ul nu este doar pentru doamne și domnișoare ci este consumat cu mândrie și de domni. Astfel îmi vin în minte vorbele lui Socrate :

‘’ Vinul ne umezește sufletul, ne adoarme suferința și trezeste în noi sentimente binevoitoare.’’

Vinul roșu ne uimeste cu forța sa, dar nu uitați că rose-ul ne aduce mângaiere. Este ceea ce avem nevoie odată cu trecerea de la iarnă la primavară. Ce frumos este peisajul când avem în pahar vin rose, ne pune zâmbetul pe buze, inima se deschide, fața ni se luminează.

Când mă gândesc la rose, îmi vin în minte cele mai frumoase metafore, căci rose-ul este tânar, proaspăt, vivace, impetuos, ușor, plutitor, discret, fin, elegant, armonios, etc.

magnolia-pink-flowers-large

Cu o paletă coloristică atragatoare, de la rose coral, rose somon, la rose foiță de ceapă. Vinurile rosé sunt perfecte pentru a fi consumate primăvara și vara.

Atunci când vorbim de producerea de vin rosé din struguri roşii, odată ce strugurii sunt culeşi şi zdrobiţi, aceştia sunt puşi la macerat cu tot cu pieliţă, la fel ca atunci când facem vin roşu. După ce au stat la macerat aproximativ 8-10 ore, la temperatură controlată,  pieliţa poate fi înlăturată mai devreme sau mai târziu, în funcţie de densitatea, aromele fructate şi profunzimea culorii pe care le dorim de la rosé-ul nostru. Culoarea unui vin rosé poate varia în nuanţe, în funcţie de pigmentul din pieliţa strugurilor: de la un rosé somon, până la un roşu mai deschis.

O alta metodă de producere a rosé-urilor, numita „Saignee”, presupune vinificarea strugurilor ca și în cazul vinurilor roșii (cu contact mai lung între must și pielițe), numai că, într-o primă fază, o fracție din mustul obținut din aceeași struguri, care nu a apucat să acumuleze culoare, se separă, după care este folosită pentru a dilua culoarea vinului roșu, pâna la nuanța dorită.

12140784_1187946057885152_669900636632615862_n

Prima parte a selecției de Rose-uri din 2015 constă în:

–          Liliac Rosé, Rose de PetroVaselo, Viile Metamorfosis Rose, Cameleon Pink, Halewood Wines Floare de Lună Rose, LacertA Rose;

Aceasta a fost ordinea degustarii:

Dupa atâtea trăiri și emoții regăsite în rose-urile descrise mai sus, vă dezvalui TOP-ul generat după degustare.

  1. Rosé de PetroVaselo

  2. Halewood Wines, Floare de Luna Rosé

  3. Liliac Rosé

  4. LacertA Rose

  5. Viile Metamorfosis Rose

  6. Cameleon Pink

rose wines

Acum nu va mai rămâne decît sa ascultați alături bineînțeles de un pahar cu vin melodia extraordinarei – Edith Piaf – La Vie En Rose 

Mulțumim Chef Arnie pentru bufetul excepțional pregătit.

Mai multe imagini de la degustare aici: Click pentru poze.

 Cu ochii minţii, tot ce vezi devine roz.  Mihail Drumeș