”Vinul este terapia simţurilor şi a bunei dispoziţii”
Vinul face parte din viaţa fiecăruia dintre noi şi ne completează. Aşadar vinul nu este un simplu aliment ci un produs de înaltă complexitate ce conţine un numar mare de compuşi cu multiple efecte pozitive asupra organismului consumatorului dar şi asupra stării de spirit.
‘’Frumuseţea va salva lumea’’ spunea Dostoievski. Vinul este fumos. Eu admir echilibrul, structura şi eleganţa acestuia. În noi stă capacitatea de a ne bucura de frumuseţe, de a o crea şi recrea ori de câte ori simţim nevoia.
Când vorbim de vin, vorbim de gusturi, opinii şi experienţe diferite, este poate un mod de a trăi, şi învăţăm să trăim pe tot parcursul vietii, astfel avem ocazia de a-l recomanda celor dragi şi nu numai.
Trăim într-o lume în continuă schimbare, în care nevoia de frumos exprimata printr-un vin remarcabil ar trebui să fie pe lista dorinţelor fiecăruia.
Cu cât testezi mai multe vinuri cu atât îţi educi gustul. Este tot atât de simplu ca în muzică, cu cât asculţi mai multă muzică de calitate cu atât îţi cultivi bunul gust.
Vinul este destinat tuturor iubitorilor, indiferent de poziţie socială. Vârsta, răbdarea şi experienţa ajută în a-l înţelege şi mai bine. Bineinţeles, fiecare sortiment de vin este perceput şi ‘’tradus’’ diferit în funcţie de stare, ambianţă, anturaj, repere educaţionale etc.
Există o vorba veche cum că ‘’nu-i frumos ce e frumos, e frumos că-mi place mie’’. Bucuria vinului este oare mai intensă pentru un expert decât pentru un novice? ”Gustul vinului este determinat de ceea ce se afla în pahar sau de ceea ce există în mintea degustătorului? Să nu fim mai nemiloşi cu vinul decât suntem cu noi înşine…”
Dar pentru asta trebuie luate în calcul câteva variabile.
În magazinele specializate cât şi pe rafturilor hipermarketurilor în zona rezervată vinurilor există un numar foarte mare de varietăţi încât alegerea nu este foarte uşoară.
Gândiţi-vă să aveţi prestabilite o serie de elemente orientative principale atunci când dorinţa de a cumpăra este prezentă:
– Bugetul alocat
– Ocazia pentru care este destinat vinul (cadou, consum propriu, colecţie etc)
– Experienţe anterioare (positive/negative)
– Preferinţe faţă de soi, culoare, rest de zaharuri etc.
– Aspectul estetic; Acele elemente (etichete, capison, toaletare) ce pot fi observabile fără a deschide sticla.
– Limpiditate (filtrat sau nefiltrat)
– Atenţie la cum a fost depozitat/păstrată sticla de vin (orizontal/vertical, temperature ambianţa şi luminozitatea din spaţiul respectiv)
Acestea fiind spuse, personal în decursul ultimului an am avut ocazia să achiziţionez şi să degust câteva vinuri interesante, frumoase, memorabile. Vă ofer câteva sugestii în materie de vinuri:
- Cabernet Franc 2011 – Stone Wine, Miniş, Balla Geza. Un vin corpolent, dominat de o concentraţie alcoolică de 14,5 %, bine structurat, amplu, tanini fini, cu note de lemn dulce, tabac, cireşe negre.
- ISPITA Puterea, 2011 – Oprişor, are un caracter bine evidenţiat, o structură complexă, tanini bine evidenţiaţi, fiind prezenţă notele de cicolată neagră, merişoare, piper şi afine.
- Alira, Grand Vin Merlot, 2011, concentrat, rustic, tandru şi delicat. Aerat bine dezvoltă arome superbe de vişine extra coapte, vanilie, tuse lemnoase.
- Corcova, Cuvee Bhoeme, 2009, Cabernet cu Merlot, delicious, aşezat, elegant, plăcut la atingere. Am regăsit arome ce te duc cu gandul la afine, mure, scorţişoară. Un echilibru frumos dintre nas şi gust.
- Recaş, Solo Quinta. În 2014, pe lângă muscat ottonel, chardonnay, fetească regală şi sauvignon blanc, soiul rosu vinificat în alb este cabernet franc. Unic, exploziv, intens, dezvoltă arome suave de salcâm şi soc, mere verzi, toate pe un fundal de miere şi vanilie ce cu greu te lăsa indiferent. Testaţi 2015 ca an de recoltă.
- PetroVaselo, Maletine Chardonnay, 2013. Elegant, moale, untos, cremos. Notele de vanilie si biscuiţi completează tabloul interesant şi complex al unui Chardonnay integrat.
- Prince Ştirbey, Drăgăşani, Crâmpoşie Selecţionată, 2014, foarte aromată şi intensă, cu flori de tei şi fructe exotice, proaspătă şi suficient de persistentă.
- Villa Vinea , Premium Sauvignon BLANC, 2014, romă subtilă de soc, piersică, agrişe, coacăze iar în final se resimte urzică şi iarbă proaspăta. Foarte interesant.
- Crama Garboiu, Vrancea, Cuartz Alb, Cupaj de Plavaie 80%, Feteasca Alba 20%, o combinaţie unică, delicată şi interesantă.
- Spumant Prince Ştirbey, obţinut prin metoda tradiţională, nuanţele de măr şi suc de grapefruit, susţinută de senzaţia revigorantă, fină, data de efervescenţă, tonic şi cu foarte puţin rest de zahăr, încadrându-se în topul spumantelor de clasă.
Degustaţi şi consumaţi vinuri româneşti. După cum observaţi sunt grozave şi vă pot oferi emoţia ce o căutaţi.
Photo credit ©Alina Iancu