Săptămâna trecută am reluat seria degustărilor găzduite de hotel Ambient, pentru o nouă incursiune În lumea vinului alături de Domeniul Vladoi, din satul Siminoc, în apropierea oraşului Murfatlar. Chiar dacă a fost o seară ploioasă, în pahare a fost o abundenţă de miresme. Ca si curiozitate Siminocul este o plantă ce vindecă afecţiuni ale ficatului. Amuzant, nu!?
Am avut ocazia să fac cunoştiinţă cu proprietarul domnul Ion Vlădoi oenolog cât şi cu fiica sa Anca Maria Vladoi– inginer horticultor, sufletul tânăr al Domeniul Vladoi ce cu migală construieşte alături de tatăl său vinuri de poveste.
Pe ambii i-am cunoscut la Târgul de vinuri GoodWine din primavara trecută. Unde cu o modestie ieşită din comun mi-au prezentat câteva vinuri ce cu mândrie le-au descris. Am rămas profund impresionată de Rose-ul proaspăt şi cu un nas discret primăvăratic.
Domeniul cuprinde 19 ha din care doar 9 sunt pe rod. Primele plantaţii de viţă de vie nobilă au început în anul 2006. Odată cu acest an s-a început înlocuirea viilor bătrâne cu soiuri superioare din punct de vedere genetic.
Pe lângă viţa de vie şi-au făcut loc şi o livadă de pomi fructiferi de aproape 1.5 ha cu următoarele varietăţi : nectarine, caise, cireşe, gutui, prune, mere. Printre multe altele Domnul Vlădoi ne-a povestit că selecţia strugurilor se face chiar din vie, strugurii sunt culeşi în lădiţe de 10-15 kg, evitându-se astfel zdrobirea boabelor sau începerea unui proces de oxidare. Deţin o instalaţie de îmbuteliere semiautomată cu capacitatea de 350 sticle/oră.
Deasemenea maturarea şi învechirea vinurilor se face în baricuri atât din stejar românesc cât şi frantuzesc cu diferite niveluri de ardere.
Dintre soiurile albe regăsiţi: feteasca regală, riesling italian, tămâioasă românească, muscat ottonel, chardonnay, point gri, sauvignon blanc cât şi patru soiuri roşii şi anume: fetească neagră, merlot, cabernet sauvignon şi shiraz.
La ora actuală Domeniul Vladoi a lansat pe piaţă doua game de vinuri- gama RAVAK şi gama premium Pivniţa Basarabilor. Cum bine ştiţi Ravakul este acel must care se obţine din struguri proaspăt zdrobiţi – must ce se scurge gravitaţional fără presare, rezultând un vin de o calitate superioară.
Atât eu cât şi invitaţii mei ne-am delectat cu:
- Riesling Italian, 2013, culoare galben pai, nas floral atipic, mineralitate echilibrată, vioi, sprinter, postgust mediu.
- Chardonnay Baricat 2013, tipic, moder, bogat aromatic, cu note de pepene galben, vanilie, mere golden, şi un puternic caracter vinos. Vinul a fost fermentat în lemn a beneficiat şi de fermentaţie malolactică şi acestea dau un sentiment de catifelat, suav.
- Muscat Ottonel, 2013, culoare galben pai cu tente aurii, exploziv, adieri de flori de soc şi iasomie, textură fină, pere busuioace şi gutui.
- Sauvignon Blanc, 2014, memorabil, vin creat de ing. Anca Vladoi, tineresc, expansiv, note florale, dulceaţă de trandafiri cât şi celebrul pipi de pisică se resimte pe final.
- Fetească Neagră, Rose 2013, faţă de varianta tânără ce am degustat-o e uşor mai plat, coboară în arome, însă işi păstrează notele de fragi, căpşuni.
- Fetească Neagră, 2012, tipică, roşu rubiniu, arome gemoase, marmeladă de prune, note afumate, mure şi afine extra coapte, final prelung, textură puternică, corpolent.
- Merlot, 2011, vedeta serii. Echilibrat, senzaţii moi, catifelate, note de cireşe amare şi hibiscus. Postgust prelung, bogat, usor spicy.
Preţul vinurilor la raft este în jur de 25-30 de ron pentru vinurile albe si 35-40 ron pentru vinurile roşii.
Cu această degustare aşa cum v-am obişnuit de-a lungul timpului încercăm să aducem în atenţia dumneavoastră producători de talie mică, cu afaceri de familie ce creează vinuri corecte, uşor de abordat, nepretenţioase ca şi stil devenind ulterior degustării memorabile.
Dacă vă gândiţi să vizitaţi Domeniul Vladoi la vară, în drum spre mare merită ocolul până în satul Siminoc.
Odata ajunsi pe autostrada Soarelui urmaţi ieşirea spre Medgidia la 1,5 km distanţă zăriţi proprietatea familiei. Eu un abia aştept să le cunosc meleagurile unde i-au naştere vinurile atât de pline de personalitate.
Vă invit să degustaţi vinurile pentru a vă convinge de potenţialul şi calitatea lor.