Prima mea vizită la o distilerie profesională s-a dovedit a fi o experiență extraordinară. Am descoperit arome și senzații noi. Cei doi proprietari ce au dat fiinţă la o mică povarnă în Sfântu-Gheorghe, nu este ceva ieşit din comun, căci producerea pălincii are o tradiţie de peste secole în zona noastră.
Aceștia sunt cei care au ales fructele, le-au curăţat, le-au scos sâmburii, au pregătit borhotul, le-au distilat şi le-au strecurat, au vegheat şi au realizat, de la început şi până la sfârşit, naşterea şi îmbutelierea „poţiunii”.
Principala caracteristică a pălincii este faptul că se obține în urma unui proces de dublă distilare, ceea ce îi conferă tăria specifică.
Un aspect important este cel legat de zahăr, îndulcitori caramelizați sau alte substanțe din această categorie, care sunt interzise sub orice formă.
Distilarea se face în instalații de distilare, la o concentratie alcoolică de maximum 70% vol., astfel încât produsul distilării să aibă o aromă și un gust provenind de la fruct sau fructe. Instalația de distilare celor de la Potio Nobilis este computerizată astfel încât temperatura să fie controlată pentru o fierbere constantă.
Cu un alcoolmetru digital ni s-a facut și o demonstrație, la pălincă nu există posibilitatea determinării exacte a cantităţii de apă ce se poate adăuga de aceea se face o probă cu paharul de pălincă. Se toarnă încet apă, se agită pălinca iar când mărgelele sunt multe şi mărunte şi au tendinţa de a se învârti din centrul recipientului spre margine înseamnă că pălinca se apropie de final. Se umple un pahar care se agită puternic iar mărgelele trebuie să persiste cel puţin 1 minut.
Echipa de la Sfântu-Gheorghe este formată din cei doi propietari Dezso Tibor, Fustos Imre și un tânăr ucenic. Bineînțeles în viața de zi cu zi cei doi au alte job-uri, partea cu distileria fiind un hobby de care se ocupă doar în timpul liber.
I-am întrebat unde se confruntă cu cea mai mare dificultate în sistemul de producere și mi-au răspuns că la achiziția materiei prime sunt primele probleme, căci fructele nu sunt de calitate și nu găsesc producători serioși și dedicați pasiunii pentru fructe.
Munca și pasiunea lor este apreciată la concursuri internaționale din Ungaria, Slovacia sau Serbia întrucât toate sortimentele produse până acum au obținut cel puțin o medalie. Încăperea cu sala de degustare este plină cu medalii, diplome și cupe.
În funcție de materia primă folosită palinca este comercializată la diverse prețuri/capacitate. Vă povestesc puțin doar despre câteva sortimente ce le-am degustat la distilerie restul rămâne să le descoperiți chiar voi.
Caise – Gust de fructe intens, o minunată cavalcadă de frezii, citrice, condimente, gem de caise, corpolenţă şi maturitate gustativă ce se lasă descoperite în continuu
Gutui – Condimentată, pronunţat florală, foarte intensă. Măgulitor de gustoasă, cu arome fantastice de gutuie, elegantă, corpolentă şi cu gust ce durează.
Mere – Pere Williams – Piersici – Prune – Tescovină – Vișine – Zmeură – Dovleac – Nuci verzi
Pălincile tradiționale vor dispărea treptat în favoarea celor moderne.
Vă îndemn să vizitati distileria pentru a degusta și afla secretele producerii pălincii de cea mai bună calitate.
Cu această ocazie aş dori să felicit şi echipa Asociatia Somelierilor- Braşov pentru unitate, devotament si profesionalism. Ei sunt un exemplu pentru cum trebuie făcute lucrurile în această branşă. Ei sunt Attila Szitas, Răvoiu Laura, Loredan Bogdan, Antonaru Răzvan, Andrei Florean, Vlaicu Dragoş, Bogdan Taus.
Multumesc.
Foto by- Ionut Adrian Bogdan https://www.facebook.com/pages/BB-art/282638691866836?fref=ts
Andrei Florean
Felicitari Magda! Un articol foarte frumos si in același timp adevărat ce ne arata unde se poate ajunge cu multa implicare si devotament pentru pasiunea fiecăruia. As vrea sa mentionez ca palinca da fragute este medaliata la fiecare concurs cu aur! Cred ca e destul pentru a stârni interesul cititorilor asa încât sa se încumete sa facă o vizita la Sfanty Gheorghe.