Tersamonia

Povestea minunată a vinului de la Villány


În Ungaria, viticultura se mândrește cu o tradiţie milenară. Actualii viticultori şi enologi sunt continuatorii acestei tradiţii. Vinul este totodată unul dintre elementele definitorii ale istoriei, culturii şi gastronomiei maghiare.

vylyan-logoCele 22 de regiuni viticole ale Ungariei îşi aşteaptă vizitatorii cu peisaje, arome şi senzaţii dintre cele mai diverse. Veţi găsi o întreagă paletă de vinuri, cum sunt vinurile din Villány cu caracter mediteranean, vinurile din regiunea Balaton şi de Nord-Vest a Ungariei cu aromă proaspătă, de fructe, vinurile corpolente, acide din regiunea Nord-Est a Ungariei, din Sopron, vinurile cu arome specifice din Somló (Olaszrizling, Juhfark, Harslevelu s.a.) şi nu în ultimul rând vinurile Aszú din Tokaj, renumite în întreaga lume.

Cateva caracteristici generale ale viticulturii din Ungaria

Datorită diversităţii regiunilor viticole din Ungaria au apărut produse de renume mondial, cum ar fi Tokaji aszú, Egri bikavér, Debrői hárslevelű şi Badacsonyi szürkebarát. Astfel că nu este de mirare că, atunci când alegerea este dificilă, soluţia este la înde mână: cutreierăm ţara şi astfel putem gusta tot ce are de oferit.

Vylyan este una dintre cel mai renumite crame din zona Villány (HU) cunoscută ca Vylyan prin secolul XV.

Pillango

Este o regiune viticolă din sud-vestul Ungariei, propice mai ales vinurilor roșii dar este renumită datorită faptului că Michael Broadbent MW (și nu doar el) o consideră patria Cabernet Francului. La fel de important este și că producătorii cei mai buni s-au unit și au creat o reglementare proprie mult mai severă decât legislația națională pentru a îmbunătăți semnificativ calitatea vinurilor din regiune, așadar Districtus Hungaricus Controlatus Villány dorește să fie garanția calității.

Villány-Siklós Principalele soiuri de struguri și vinuri sunt: roșii: Kékfarnkos (Blaufrankish), Portugeiser,Merlot și albe: Riesling Italian și Leányka, un soi indigen, cu o notă elegantă de tei, excelent pentru producerea vinurilor dulci.

Minunatele rute ale vinului și pivnițele locale își întâmpină iubitorii acestei licori, dornici să o savureze într-un cadru natural mirific, în Villánykövesd și Palkonya.

Climatul Ungariei este favorabil pentru cultivarea unor struguri de calitate, întrucât temperatura medie este mult mai ridicată decât în nordul Franței, de exemplu, iar toamnele sunt mai degrabă uscate, cu săptămâni calde și însorite, până la jumătatea lunii octombrie (perioada la care se face adesea referire ca fiind vara indiană). Aceasta permite Ungariei să producă întrega gama de vinuri clasice: albe, rose, roșii, precum și cele dulci, naturale.

Adaugă și lanțurile muntoase de origine vulcanică și vei obține o combinație de condiții naturale, care împreună cu talentul producătorilor de vinuri, are ca rezultat licori bahice de calitate. În regiunile viticole ale Ungariei sunt cultivate soiuri de struguri internaționale și locale, din care se obține o mare varietate de vinuri.

pic_341

Colegul nostru Attila Szitas, Sommelier în cadrul Restaurantului Pilvax ne-a prezentat următoarele vinuri:

  1. Vylyan Rose (Rooster), cupaj de Kadarka și Merlot, fresh, fructuos (grapefruit, agrișe, fragi),aciditate echilibrată, vioi,  de consumat tânăr;
  2. Vylyan Riesling 2013 (Boszorkány), cu o aciditate echilibrată, arome de lămâie, flori de câmp, ușor ierbos, șprințar, nepretențios;
  3. Vylyan Chardonnay 2013 (HЁRKA), floral (mușețel),măr galben, fagure, exploziv, maturat în barique,perfect de consum;
  4. Vylyan Portugieser (cat),un vin light, tente de fructe de pădure, din păcate vinul era în declin;
  5. Vylyan ÖRDÖG / BELZEBUB Cuvée, cupaj de Blaufränkish, Kadarka, Zweigelt și puțin Merlot. Bogat în arome, tente picante, post gust prelung, vinul coboară în calități;
  6.  PILLANGO – O selecție de Merlot din anul 2009. (arome de cireșe negre și fructe negre bine coapte de pădure) Tradus „Fluture”, este simbolul frumuseții și al sufletului, semnifică transformarea, așa cum din struguri rezultă minunata băutură a lui Bachus. Merlot-ul provine pe pe o parcelă foarte veche, cu o structură unică. Vinul a fost păstrat 19 luni în barique.

Astfel am încheiat seara cu un vin remarcabil, iar replica „ Ce beau acum nu trebuie să mă facă să regret ce am băut înainte” s-a adeverit.

Felicitari lui Atti pentru prezentare, și-a început deja ucenicia în lumea vinului și promite o evoluție frumoasă.