Tersamonia

Cum se tine paharul de vin


În funcție de tipul de vin ales, există mai multe modalități în care trebuie ținut paharul de vin:

Cum se ține paharul de vin

Vinul alb și rose

zalto_white_wineÎn primul rând întotdeauna ține paharul de picior, niciodată direct de cupă, deoarece mâna ta încălzește vinul, iar pentru a savura pe deplin gustul și aromele, acesta trebuie servit la o temperatură potrivita 12- 14 grade Celsius.

În al doilea rând un pas important din faza degustării este să vizualizăm culoarea vinului, pentru asta pereții paharului trebuie să fie curați și nu amprentele degetelor pe el, este inestetic și ne incomodează atunci când ciocnim. Fixează piciorul paharului între degetul arătător și cel mare .

Vinul rosu

vinum-burgundyrosuMai întâi de toate, trebuie să știi că o sticlă de vin roșu trebuie ținută desfăcută cu puțin timp înainte de a fi consumată, să se aereze, asta în cazul în care nu avem la îndemână un decantor, astfel aromele se dezvoltă treptat și ușor.

Vinul nu trebuie agresat nici când este turnat în pahar, recomand a se folosi un antipicurator. Temperatura de servire este de 16 – 18 grade Celsius.

Vinul roșu se consumă dintr-un pahar mai mare decât cel pentru vin alb, pentru că vinul roșu are nevoie de o suprafață de contact cu aerul mai mare. Poziția de ținere a paharului este aceeași ca mai sus.

Spumantul

fluteAcesta trebuie servit în pahare speciale tip flute, curate, fără mirosuri străine. Se consumă la temperatura de 10 grade Celsius.

Pentru menținerea temperaturii folosiți o frapieră cu gheață sau un înveliș cu lichid special (pentru a nu deteriora eticheta).

Un spumant de calitate are o perlare persistentă, aceasta pornește dintr-un singur punct dacă paharele sunt de calitate și bulele sunt de aceeași dimensiune, fine și abundente. Contrar vinului liniștit, spumantul nu se rotește în pahar pentru dezvoltarea aromelor. Dioxidul de carbon ajută la acest fenomen.

Întotdeanuna temperatura de servire este mai mare cu 2 – 3 grade Celsius mai mare decât de temperatura de păstrare.

Evitați să răciți brusc sticlele cu vin, aceasta se face treptat.

red-wine-glass

Va invităm să accesați pagina Accesorii – Tersamonia pentru a vedea gama de pahare de vin pe care noi vi le recomandăm.


Comments

  1. alin stefan

    cati stiu oare acest banal aspect?