Dragi cititori, acest top este realizat pentru vă ajuta să alegeţi vinul potrivit pentru momentul potrivit. Sunt recomandări făcute din suflet astfel încât seara, alături de cei dragi să se transforme într-una memorabilă şi specială. Preţurile sunt cuprinse între 30 şi 100 ron. Vinurile le găsiţi la magazine specializate, restaurante sau online… în funcţie de aceste aspecte variază şi preţul la care se adaugă şi diverse servicii oferite. Daca nu va descurcati sa le achizitionati lasati-mi un mesaj privat si va indrum cu drag.
Cele trei variante de vin roşu pot fi şi învechite în condiţii prielnice, sunt vinuri corpolente, care necesită aerare (deschideţi sticla cu cel puţin o oră înainte), şi nu în ultimul rând mâncaţi bine.
În zona de vin alb, regăsiţi soiuri aromate, ce o să încânte toate doamnele şi domnişoarele, sunt fresh, vioaie şi energizante. O să vă lase în memorie o urmă sclipitoare iar combinat, cu o atmosferă veselă va fi seara perfectă.
Rose-ul este la modă, poate chiar o ’’fitză’’, însă cu toţii merităm să experimentăm, uşor, uşor, o să vă aduceţi aminte de primavară, când natura renaşte şi oferă primele sale fructe. Culorile variază, merită analizate, închideţi ochii şi încercaţi să descoperiţi aromele copilăriei voastre.
Vă doresc să aveţi parte de prieteni adevăraţi cu care să merite să împărţiţi aceste minuni ale naturii ce vă vor şopti poezia pământului din care se nasc. Respectaţi vinul şi el vă va oferi cele mai încântătoare daruri ale sale. Pregătiţi-vă să visaţi…
Top 10 vinuri româneşti pe care nu trebuie să le ratezi
*Vă recomand zece vinuri care mi-au atras mie atenția și care au, în opinia mea, un raport excelent calitate-preț!!!
1. PETRO VASELO OVAȘ
Roşu | Sec | Cupaj: MERLOT cu CABERNET SAUVIGNON | 2011 | producător Crama Petro Vaselo* | România | Recaş DOC** | Alcool: 14,5 % vol. | Zahăr: 2,3 g/l | Aciditate Totală: 5,5 g/l | Volum: 75 cl | Vinificator: Marco Feltrin |
Intens, corpolent, luxuriant și opulent. Interpretarea teritorială a unui cupaj classic Bordeaux ce exprimă potențialul prin posibilitatea comparației. Arome de coacăze negre, afine și vișine, condimente și o structură solidă bazată pe tanini ușor neîmblânziți. Postgust prelung.
ASOCIERE CULINARA: Preparate din carne roşie şi vânat
Temperatura de servire: 16 – 18 grade C
2. NEPTUNUS
Roşu | Sec | SHIRAZ | 2011 | producător Halewood Wines| România | Murfatlar DOC** | Alcool: 13 % vol. | Volum: 75 cl | Vinificator: Lorena Diaconu |ediţie limitată
NOTE DE DEGUSTARE: Vinul provine din plantaţiile de viţă de vie ale Domeniilor Halewood aflate în zona Murfatlarului. Climatul însorit şi solul calcaros s-au dovedit prielnice soiului. Vinul are o tipicitate de invidiat.
De culoare rubiniu închis, vinul se remarcă printr-un buchet intens de condimente (piper negru, piper roşu) şi fructe negre de pădure, în care se simt note fine de eucalipt şi vanilie. Influenţa lemnului e discretă (doar 15% a fost maturat în baric), vinul e mătăsos şi suculent şi va câştiga prin îmbătrânire la sticlă.
ASOCIERE CULINARĂ: Se poate asocia cu friptură de vită, preparate din raţă sau miel sau brânzeturi semi–maturate.
TEMPERATURA DE SERVIRE: 16-18˚C
3. LACERTA
Roşu | Sec | Cupaj: CABERNET SAUVIGNON cu SHIRAZ | 2011 | producător LacertA* | România | Dealu Mare DOC** | Alcool: 14,5 % vol. | Volum: 75 cl | Vinificator: Mihai Baniţă|
NOTE DE DEGUSTARE: Vin cu o culoare roşie intensă, cu aromă fructuoasă în care mentă, smochină, cireşe şi mure. Maturarea la barrique timp de un an adaugă nuanţe de vanilie, cafea şi condimente. Taninii au un nivel mediu, lasă loc iuţelii şi picanteriilor din Shiraz: piper roşu, cuişoare, etc. O combinatie superba dintre doua soiuri cu un caracter puternic.
ASOCIERE CULINARĂ: Carne roşie, în special vânat, brânzeturi puternic aromate şi ciocolată.
TEMPERATURA DE SERVIRE: optim de consum: 17-19 °C
4. FAMILIA HETEI \SELECŢIA FAMILIEI
Alb | Sec | TĂMÂIOASĂ ROMÂNEASCĂ | 2013 | producator Familia Hetei* | Romania | IG Dealurile Crişanei** | Alcool: 13 % vol. | Volum: 75 cl | Vinificator: Laszlo Veiszenbacher |
NOTE DE DEGUSTARE: Culoare: galben-pai cu nuanţe verzui. Miros: aromele puternice amintesc de florile de soc şi viţă de vie, dar şi de fructe din compot (mere, ananas).Gust: sec, rotund şi bogat, cu o aciditate ridicată ce îi dă echilibru şi prospeţime.
ASOCIERE CULINARĂ: Noi îl servim la 8 °C ca şi aperitiv sau alături de mere în pijama, găluşte cu caise, izmene întoarse ori clătite cu brânză dulce şi stafide.
TEMPERATURA DE SERVIRE: Optim de consum 8 °C
5. BALLA GEZA, STONEWINE
Alb | Sec | FURMINT | 2012 | producator WINE PRINCESS* | Romania | DOC Minis** | Alcool: 13,5 % vol. | Volum: 75 cl | Vinificator: Balla GEZA |
NOTE DE DEGUSTARE: Culoare: galben auriu cu reflexii strălucitoare. Nas: pere coapte, caise, infuzie de tei
Gust: textură uşoară, moale, aciditate medie, onctuos, resimt arome de muştar, unt proaspăt de casă, lămâie verde, post gust mediu;
ASOCIERE CULINARĂ: Preparate pe baza de peşte şi pui.
TEMPERATURA DE SERVIRE: 14 – 16 °C
6. BLANC DE TRANSYLVANIE 2013
Alb | Sec | Gewurztraminer, Pinot Grigio si Chardonnay | 2013 | producator HALEWOOD WINES* | Romania | DOC – CMD Sebes-Apold | Alcool: 13 % vol. | Volum: 75 cl | Vinificator: Lorena Disconu |
NOTE DE DEGUSTARE: Astfel, Gewurztraminer-ul vine cu aromele sale florale unice, Pinot Grigio cu aciditate si robustete, iar Chardonnay-ul cu note fine de pepene galben si piersici bine coapte şi cu o structură untoasă ce aduce un plus în echilibrul gustativ.
ASOCIERE CULINARĂ: Este însoţitorul perfect pentru peşte, fructe de mare sau alte preparate din carne albă. Poate fi servit şi alături de salate, legume la grătar sau preparate din bucătăria asiatică.
TEMPERATURA DE SERVIRE: 10 – 12˚C
7. CORCOVA ROSE 2013
Rose | Sec | Merlot și Cabernet Sauvignon | 2013 | producator Corcova Roy & Damboviceanu* | Romania | Mehedinţi | Alcool: 13,5 % vol. | Volum: 75 cl | Vinificator: Laurent Pfeffer |
NOTE DE DEGUSTARE: Un adevărat etalon al rosé-urilor românești de mare succes, de o culoare de roz pal cu nuanțe de lemn de trandafir. Aromele de fructe roșii (fragi) cu note citrice și bună aciditate îi conferă prospețime și o caracteristică` de vioiciune, ceea ce îl califică drept un vin versatil. Culoarea roz pal, între nuanțele somon și zmeură. Un rose incitant, pepene roşu bine copt, flori de hibiscus, tente aromatice bine dezvoltate.
ASOCIERE CULINARĂ: Se poate consuma ca simplu aperitiv, dar și lângă preparate pe întreaga durată a mesei, sau chiar și la desert, lângă salate din fructe proaspete, neinsiropate.
TEMPERATURA DE SERVIRE: 10 – 12˚C
8. LILIAC ROSE
Rose | Sec | Pinot Noir 100% | 2013 | producător Liliac Winery | brand Liliac (1) | podgoria Lechinta (2) | regiunea viticola Podisul Transilvaniei | Romania | DOC-CMD Lechinţa (3) | Alcool: 13,5 % | Volum: 75 cl | Oenolog: Willi Opitz (4) |
NOTE DE DEGUSTARE: Un vin de culoarea somonului, cu arome de fructe de pădure combinate cu condimente exotice. Gust echilibrat, acrișor-amărui de merișoare coapte și citrice, cu post gustul mediu fin aromat îl recomandă ca un vin perfect pentru zilele călduroase de vară.
ASOCIERE CULINARĂ: Perfect în asociere cu brânzeturi, salate, paste şi fructe de mare.
TEMPERATURA DE SERVIRE: 8 – 10 grade Celsius.
9. TERRA ROMANA ROSE
Rose | Sec | Feteasca Neagră și Merlot | 2013 | producător S.E.R.V.E. podgoria DEALU MARE) | Romania | Alcool: 13,5 % | Volum: 75 cl | Oenolog Aurel Rotarescu|
NOTE DE DEGUSTARE: În 2013 au fost alese Feteasca Neagră și Merlot-ul de pe colinele din împrejurimile Cepturei. Cu toate particularităţile climatice dificile ale anului (primăvară târzie și scurtă, înflorit devansat cu trei săptămâni, vară nu deosebit de caldă și cu sezoane ploioase alternând cu perioade de secetă) acest roze de culoare ”somon” un nas complex şi delicat care aminteşte caprifoiul și trandafirul dar și piersică albă, completat de un gust catifelat şi persistent de fructe exotice, pomelo şi pepene galben.
ASOCIERE CULINARĂ: Ca aperitiv sau alături de salate, fructe de mare, tapenada, carne slabă la grătar sau mezeluri uscate, picante.
TEMPERATURA DE SERVIRE: Îl recomandăm servit la 13 grade C
10. BENDIS\SPUMANT
Rose | BRUT | PINOT NOIR | 2013 | producător PETROVASELO. podgoria RECAŞ) | România | Alcool: 12,5 % | Volum: 75 cl | Oenolog Marco Feltrin |
NOTE DE DEGUSTARE: Culoare rose intensă, trandafirie, cu perlație fină. Nas cu arome de fructe roșii de pădure (frăguțe și căpșuni). Gust cu prospețime fructuoasă, cu aciditate placută,textura cremoasă, per ansamblu cu un echilibru foarte bun al gustului. Un spumant Brut obținut din Pinot Noir, care are deja un mare succes.
ASOCIERE CULINARĂ: Fructe de mare, brânzeturi proaspete, carne albă
TEMPERATURA DE SERVIRE: Se serveste la 10°C
Acesta este top 10 vinuri româneşti pe care echipa Tersamonia le recomandă tuturor clienţilor săi.
În continuare te invităm sa ne spui care este topul de vinuri romaneşti pe care tu le preferi la o cină specială.
catalina
dupa care criterii a fost facut acest top ale celor mai bune vinuri romanesti pe care nu trebuie sa le ratezi???
Mincu Ion
Vinurile romanesti sunt bune cu conditia sa fie respectat ceea ce scrie.Chiar daca scrie DOC -CMD tot nu cred,am trait acesta experienta.La fel se intampla si cu vinurile importate.Cei care importa accepta orice daca pretul e bun pentru ei.
rares
Intradevar posibil sa gasiti si vinuri de calitate mai putin buna, insa va recomand sa urmariti site-urile si blogurile de specialitate. Acolo gasiti sfaturi si vinuri interesante ce merita incercate.
Robert Dogaru
Nu exista vinuri demiseci in top 10 ? Sau notiunea de demisec nu e valabila pentru a categorisi vinuri de calitate ? Poate in top 20 ?
rares
In zilele noastre vinurile seci sunt la moda, in functie de textura si vechimea sau prospetimea fiecarui soi poti gasi vinuri seci unde un se resimte o astrigenta sau senzatie de crud/verde.Urmareste-ne incontinuare Robert Dogaru!
Aurel Popescu
Amuzant si total neprofesionist acest top . Care au fost criteriile ,spaguta primita de voi de la producatori ? La 4 si la 6 ati dat cu mucii in fasole rau de tot .Unde sunt Prince Matei, Soare, Cuvee Charlotte, Cuvee Uberland, Solo Quinta , Cuvee IX (tot Lacerta) , Flamboyant si si si. Sunteti amatory rau de tot .Poate aveti talent la pictura !
Csabi
Au loc roseurile in top, si nu a intrat Soare de la Vinarte, sau Primus de la Rotenberg?
Danutz
Top absolut subiectivist, lipsit de informatia esentiala a disponibilitatii produsului… Liliac Rose 2013!? Nu mai este in piata de mult timp!!! Fiti profesionisti, ce mama naibii!!!
Calin
de Nachbil ati auzit, sau doar acestia au platit reclama???